Saksøkt fotograf etter «ape-selfie»: - Jeg har fått livet mitt ødelagt

Nye runder i retten på grunn av dette bildet.

UKJENT IDENTITET: Det hersker forvirring om hvilken ape som tok disse øyensynlig glisende bildene av seg selv i 2011. Foto: Wikimedia commons
UKJENT IDENTITET: Det hersker forvirring om hvilken ape som tok disse øyensynlig glisende bildene av seg selv i 2011. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det som var et morsomt «selfie»-bilde av en ape, har nå blitt et økonomisk mareritt for fotografen David Salter.

Den britiske naturfotografen ble verdenskjent for historien om apen som stakk av med kameraet hans og som tok bildet av seg selv før Salter fant igjen apparatet.

Gladhistorien fra den indonesiske jungelen tok imidlertid en annen vending i 2015 da dyrevernsorganisasjonen PETA saksøkte David Salter på vegne av apen «Naruto» fordi de mente rettighetene til bildene tilhørte dyret.

Striden om hvem sitt bilde det er, pågår fortsatt. Salter mener det er hans åndsverk siden det var hans kamerautstyr som ble brukt av selfie-apen.

UTENFOR RETTEN: Jeffrey Kerr i PETA utenfor rettslokalene torsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
UTENFOR RETTEN: Jeffrey Kerr i PETA utenfor rettslokalene torsdag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Torsdag denne uka møttes partene i et rettsmøte i ankedomstolen i San Francisco i USA.

- Deprimert

I et intervju med The Telegraph sier naturfotograf David Slater at han har mistet motivasjon til å ta bilder etter han ble saksøkt.

- Jeg er ikke motivert til å gå ut og ta bilder noe mer. Jeg har flere tusen kroner i utgifter for advokater. Det å miste inntekter gjør meg deprimert. Når jeg tenker på hele situasjonen, tenker jeg at det ikke er verdt det, sier Salter til den britiske avisa.

The Telegraph skriver at Salter har blitt blakk som følge av søksmålet, og sier at striden har gått utover privatlivet hans.

- Jeg har fått livet mitt ødelagt, sier naturfotografen, som legger til at han likevel ikke angrer på at han publiserte bildet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.12.2015 SVARER PETA: Etter at PETA anklaget tigertrener og dyreparkeier Michael Hackenberger for dyremishandling, har han valgt å svare på kritikken i en egen video. Han mener at PETA lyver. Video: Bowmanville Zoo Vis mer

David Salter, som er 52 år og fra Wales, har lagt kameraet på hylla og har nå fått seg jobb som tennistrener og hunde-lufter, skriver The Telegraph.

Krever erstatning

David Slater havnet i 2011 i en disputt med Wikipedia, som mente de hadde rett til å distribuere bildet uten vederlag til fotografen - siden det strengt tatt ikke var ham, men apen som hadde trykket på utløserknappen.

I fjor konkluderte retten at «Naruto» ikke eier rettighetene til bildet, men dyrevernorganisasjonen PETA anket. Saken er derfor opp til ankedomstolen nå.

I rettsmøtet torsdag denne uka sa David Salters advokat at det er «absurd» av PETA å stevne fotografen på vegne av et dyr.

- Det er absurd å si at en ape kan saksøke noen for brudd på opphavsretten. «Naruto» får ikke noen økonomiske fordeler av søksmålet. Han er en ape, sa advokat Angela Dunning i retten.

PETA mener at apekatten har rett på erstatning, og at pengene fra bildet skulle gå til apekatten, hennes familie og nærmiljø.

I retten sa dommer Carlos Bea at han har til gode å se i loven at et menneske og en ape er likestilte, skriver The Telegraph.

Dommer Randy Smith var enig med naturfotografens advokat og sa at det er ingen økonomiske fordeler for apekatten dersom den skulle vinne saken.

Det er ikke kjent når den endelig avgjørelsen på denne saken faller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer