«Top Gun: Maverick»

Saksøkt

Filmstudioet bak storfilmen «Top Gun: Maverick» med Tom Cruise i hovedrollen er i rettighetsbråk. Får saksøkerne det som de vil, kan publikum trolig se langt etter flere «Top Gun»-filmer.

TILBAKE BAK SPAKENE: 34 år etter «Top Gun» gjør Tom Cruise comeback i rollen som Maverick. Video: Paramount Pictures Vis mer
Publisert

Tom Cruise er igjen tilbake i hovedrollen som Pete «Maverick» Mitchell i oppfølgeren til «Top Gun» fra 1986. Filmen har blitt en stor suksess, både når det gjelder besøkstall og anmeldelser.

Til tross for suksessen, ser ikke alt ut til å gå på skinner for filmen og produksjonsselskapet Paramount Studios. Filmstudioet har nemlig blitt saksøkt av familien til den israelske forfatteren Ehud Yonay som i 1983 skrev artikkelen «Top Guns». Artikkelen var en inspirasjonskilde til originalen fra 1986.

- Ville ikke eksistert

I søksmålet til en føderal domstol i California mandag, saksøker familien til Yonay Paramount for at filmstudioet angivelig ikke har sikret seg disse rettighetene i «Top Gun: Maverick». Ifølge søksmålet sikret Paramount seg eksklusive rettigheter til artikkelen fra 1983, før de laget originalen fra 1986. Filmen fra 1986 skal også ha kreditert artikkelen.

Søksmålet er, ifølge Reuters, undertegnet Yonays enke og sønn. I søksmålet hevdes det at «Top Gun» ikke ville ha eksistert uten Ehuds «litterære innsats, stemningsfulle prosa og narrativ», skriver BBC.

- Vil forsvare oss kraftig

Ifølge søksmålet trakk familien rettighetene til Paramount i januar 2020, og filmstudioet skal da angivelig ikke hatt rettighetene til å lage «Top Gun: Maverick». Ifølge søksmålet var ikke innspillingen av «Top Gun: Maverick» ferdig før i mai 2021. De etterlatte etter Yonay krever fortjeneste fra filmen, og de krever at filmen og eventuelle oppfølgere blir blokkert for distribusjon, skriver Reuters.

Overfor CNN benekter Paramount Studios påstandene:

- Disse påstandene er uten begrunnelse, og vi vil forsvare oss kraftig, sier Paramount Studios i uttalelsen.

- RÅTT: Her utfører Tom Cruise et spektakulært motorsykkelstunt på Stranda. Video: Marit Heltne og DBTV Vis mer

Enorm inntjening

Dersom saksøkerne vinner fram, så kan de etterlatte etter Yonay muligens vente seg store beløp for rettighetene. «Top Gun: Maverick» hadde premiere 27. mai, og filmen har allerede tjent inn over en halv milliard dollar, ifølge Box Office Mojo.

Filmen er på topp over de mest besøkte filmene på norske kinoer, og så langt har 219 000 publikummere tatt turen til kinosalen for å se Tom Cruise gjenta sin rolle som jagerflypiloten Maverick.

Det er heller ikke bare det norske publikummet som vil se oppfølgeren til den legendariske filmen fra 1986. Filmen tjente inn hele 156 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) i løpet av den første åpningshelga i USA, skriver CNN.

Hollywood Reporter skriver at åpningshelga til filmen er karrierebeste for Tom Cruise, og at det er første gang en film han har spilt i har tjent inn over 100 millioner dollar i løpet av en åpningshelg. Til sammenlikning tjente originalen fra 1986 inn totalt 176,78 millioner dollar på verdensbasis, ifølge Box Office Mojo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer