AHMADIYYAMOSKEEN: Bait Nasr Moskeen på Furuset i Oslo som tilhører den islamske reformvennlige menigheten Ahmadiyya Muslim Jama'at.
Foto: Håkon Mosvold Larsen
AHMADIYYAMOSKEEN: Bait Nasr Moskeen på Furuset i Oslo som tilhører den islamske reformvennlige menigheten Ahmadiyya Muslim Jama'at. Foto: Håkon Mosvold LarsenVis mer

Salam

Å dra fram «vantro»-kortet hver gang andre sier noe en selv er uenig i, er useriøst. Til slike debattanter ønsker jeg bare å svare med: Salam (fred).

Mandag 30. januar ble jeg i Dagbladet kalt «vantro qadiyani» av Mohyeldeen Mohammad. Hvis det å sette Gud høyest, og fra dypet av sitt hjerte elske, ære og følge Profeten Muhammad (Allahs velsignelse og fred være med ham), gjør en til vantro - da er vi, ahmadiyyamuslimer, gjerne det med stolthet. Å dra fram «vantro»-kortet hver gang andre sier noe en selv er uenig i, er useriøst. Til slike debattanter ønsker jeg bare å svare med: Salam (fred).

Men, for andre lesere som skulle være interessert, vil jeg meddele at ahmadiyyamuslimer, på lik linje med andre muslimer, har den samme trosbekjennelse som kreves for å være en muslim. Forskjellen ligger bare i at ahmadiyyamuslimer tror at den Messias som Profeten Muhammad profeterte om, har kommet. Vi mener at denne personen var Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad som ble født i Qadian, India i 1835.

Det var ingen ny lære han kom med, da hans oppgave bare var å reformere islam tilbake til dens opprinnelige rene form, og fjerne de avleiringer som har misformet islams lære opp gjennom tidene. Han sa: «En religion som ikke framhever universell medfølelse, kan ikke kalles en religion.»(fra «Et budskap om fred»)

Dessverre har blant andre Sayyid A. Mawdudi (1903-1979) og Sayyid Qutb (1906-1966) formet mye av den ideologien som ekstremistene livnærer seg på, da særlig den mye misforståtte og ikke minst, misbrukte Jihad-doktrinen. Muslimene ble bare tillatt å forsvare seg om de ble angrepet og forfulgt, bare på grunn av sin tro. Under et slikt forsvar var muslimene pliktige til å beskytte både klostre, kirker, synagoger og moskeer (Koranen: 22:39-40).

Den største og viktigste jihad i islam, ifølge Profeten Muhammad selv, er «Jihadi Akbar». Den handler nettopp om det å reformere seg selv, kjempe mot det dårlige i sitt eget «jeg» - i et forsøk på å bli et bedre medmenneske, rense sitt indre for nag, ondskap, løgn, sjalusi, urettferdighet og å tilegne seg kunnskap.

Religionsfrihet og toleranse er verdier som står sentralt i islam. Norge er bygd på nettopp disse verdier og er på mange måter mye mer i tråd med islams opprinnelige lære enn det de fleste muslimske land selv er i dag. Det er noe vi bør sette pris på og være stolte av.