Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Salander oppmuntrer ungdom med dårlig selvbilde til å røyke

Filmplakaten klaget inn for det svenske forbrukerombudet.

I HOVEDROLLEN: Noomi Rapace spiller Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Nå er filmplakaten til "Luftslottet som sprengtes" klaget inn for det svenske forbrukerombudet. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
I HOVEDROLLEN: Noomi Rapace spiller Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Nå er filmplakaten til "Luftslottet som sprengtes" klaget inn for det svenske forbrukerombudet. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

||| Det er en ansatt i Jönköping kommune som har klaget filmplakaten inn for Konsumentombudsmannen (KO), som forbrukerombudet heter i Sverige.

Anmeldelsen gjelder filmen «Luftslottet som sprengtes», basert på Stieg Larssons tredje og avsluttende bok i Millenium-serien.

I følge den svenske nettavisen Dagensmedia.se reagerer klageren på at filmens hovedperson, Lisbeth Salander, røyker på filmplakaten. Han stiller spørsmål ved om ikke dette er ulovlig reklame for sigaretter.

Reklame?
«Jenta på bildet holder en sigarett og kan oppfattes som reklame,» skriver klageren.

Han mener at dette kan oppfattes som at de som røyker og ser så kule og tøffe ut også må være være selvstendige, spennende og vakre.

«Dette oppmuntrer ungdom med et allerede dårlig selvbilde til å begynne å røyke for å bli noen,» står det i klagebrevet til det svenske forbrukerombudet.

Røykeklager
Dette er ikke første gang det klages på røyking i film og media, begrunnet med at det kan være skadelig påvirkning av ungdom.

I 2007 fikk «Radioresepsjonen» i NRK P3 kritikk for å forbrukerteste sigarettmerker.

- Jeg synes det er veldig ille å teste sigarettmerker på radio, og jeg synes ikke det bør være tillatt, sa professor Tore Sanner i paraplyorganisasjonen Tobakksfritt den gang til Dagbladet.

- Det er veldig alvorlig når NRK sender et slikt program, og det at det går på en kanal spesielt rettet mot ungdom gjør det enda verre, mente Sanner.

Men daværende P3-sjef Marius Lillelien forsvarte røyketesten med at den var satt i en humoristisk kontekst og at «røyking er et utbredt fenomen, som er helt lovlig, så lenge du er gammel nok til å kjøpe tobakk.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media