Salg av skolebøker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONKURRANSEDIREKTØR

Knut Eggum Johansen tenker marked når det gjelder salg av skolebøker, men ikke faglig og praktisk. (Dagbladet 18/4). Men først: Det er ikke riktig som Johansen uttaler at skolene ikke kan kjøpe skolebøker på Internett i dag. Edda Interbok har skreddersydd en nettbutikk,

Edda Online for grunnskoler, hvor alle skolebøkene kan bestilles. I nettbutikken kan lærerne også lese nøytrale omtaler av skolebøkene. Mer enn halvparten av våre kunder benytter seg av Edda Online.

Forlagene vil ikke kunne konkurrere med Edda Interbok når det gjelder nøytral faglig informasjon, og praktisk opplegg med å bestille alle skolebøkene på ett sted - uansett hvilket forlag som produserer bøkene. Vi har i tillegg utstilt alle skolebøkene på et sted (Oslo Læremiddelsenter) hvor vi også har egen lærebokkonsulent. Dette kan heller ikke forlagene konkurrere med.

Skal forlagene selge direkte til skolene må de bygge opp en salgs- og informasjonsorganisasjon som selvsagt koster penger - noe som vil fordyre skolebøkene. Når det gjelder økonomi for skolene så har en gjennomsnittlig grunnskole vanligvis behov for å kjøpe skolebøker for omtrent en halv lærerstilling i året. Skolebokutgiftene betyr med andre ord relativt lite for skolene, sett i forhold til skolenes totale utgifter. Skal skolene bruke tid på å forholde seg til alle de forlagene de kjøper bøker fra, bruke mer tid på å orientere seg om hva som finnes, skaffe seg nøytral informasjon, samt miste fagtilbudene fra bokhandlere, vil dette neppe bli noe billigere totalt sett for skolene, selv om prisen på skolebøker skulle bli redusert. I tillegg blir faren for feilbestillinger større ved å ikke ha en leverandør som kan skaffe alt og bistå med nøytral informasjon. Edda Interbok og sikkert også andre bokhandlere har i tillegg en rekke andre faglige, praktiske og effektiviserende tilbud som forlageneneppe vil kunne komme opp med.

FORTJENESTEN FOR

bokhandlerne for salg av lærebøker er dramatiske mye lavere enn for eksempel salg av skjønnlitteratur (23 % rabatt mot over 40% rabatt for skjønnlitteratur). Med det tilbudet Edda Interbok, og sikkert flere andre bokhandlere kan tilby kundene, er vi overbevist om at grunnskolene totalt sett vil være tjent med å ha én leverandør som de kan forholde seg til og kjøpe alle skolebøkene fra. Det er den totale økonomien, inklusiv service, faglige tilbud og praktiske løsninger som til slutt som er avgjørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer