Salg nå

«Kunst nå» heter NRKs kulturprogram. I går konsentrerte de seg om bestselgere, men på en ukonsentrert måte.

Den første norske bestselger var i følge "Kunst nå" i går kveld Bjørnstjerne Bjørnsons "Fiskerjenten". Jeg har en vag mistanke om at noen huspostiller, almanakker og katekismer solgte både bedre og slo an før - men det speiler bare tilbake til spørsmålet: Hva er nå egentlig en bestselger?

Finere kretsløp

Kiosklitteraturen selger i store opplag, men regnes ikke til bestselgerne - fordi de ikke er med i det finere litterære kretsløp. Bestselger er du hvis du selger mer enn forventet innenfor det kretsløpet du finnes i.

Jonny Halberg følte seg ikke bekvem med bestselger-begrepet. (Han solgte ca 15.000 i fjor - halvparten i bokklubb). For ham var det et gammelmodig begrep, noe på linje med "Ti i skuddet".

En forskjell

Hanne Ørstadvik, som med sin hovedbok i Nye Bøker solgte mer enn dobbelt så mange, var heller ikke bekvem med markedsføringen: - Fordi det er en forskjell mellom kunst og underholdning og fordi det er en forskjell mellom det lette og det tunge og det skal det få være, sa hun.

"Kunst nå"-programmet slet litt med at det var et magasin rundt et tema, der vi møtte to-tre forfattere, hørte litt utdrag av bøker, og hørte det ble snakket med bokhandlere, forleggere og bokklubbansvarlige - samt en snartur til London.

Uten fast kjerne

Alt kretset rundt bestselgere, for så vidt, men programmet eller programleder tok ikke noe ansvar for å analysere, definere eller problematisere begrepet - det lot bare intervjuobjektene snakke. Resultatet ble litt her og litt der, et program uten fast kjerne der temaet ikke ble drøftet, men pratet om.

Ubesvart spørsmål

Noen lekre bilder og opplesninger fikk vi, men samtidig også moteriktig, kostnadsbesparende og slitsomt håndholdt kamera. Og spørsmålet om hva som gjør en bestselger til en bestselger forble ubesvart - som spørsmålet om hva en bestselger egentlig er.

Nærmest kom forlagsredaktør Torleiv Grue, som pekte på at man måtte være i pakt med "tidsånden". Men hva den ånden heter i år - nei, det ville han ikke si.