- Salget eksploderer

Jan Kjærstad fikk forrige fredag Nordisk Råds litteraturpris. En uke etter har flere bokhandlere gått tom for trilogien om Jonas Wergeland. Nå skal den ut i England.

Salget av Jan Kjærstads Jonas Wergeland-trilogi har eksplodert siden tildelingen av Nordisk Råds litteraturpris. Det viser en ringerunde til landets største bokhandlere.

Femdoblet

Dagen etter prisutdelingen var «Oppdageren» utsolgt før halve dagen var gått. Dette opplevde Anne Liebenberg ved Melvær bokhandel i Bergen. Hun tror dette først og fremst skyldtes Kjærstads opptreden på Skavlans «Først og sist».

- Kjærstad er den som selger mest her for øyeblikket, sier hun, og tror salget vil holde seg høyt lenge. Hun merker en spin-off på hele trilogien, og det er billigutgavene som selger mest.

I Trondheim har Mox-Næss bokhandel gått helt tom for Kjærstads trekløver.

- Alt forsvant første dagen etter prisutdelingen, selv om vi hadde mye av bøkene inne, forteller Brit Glein. Det var særlig «Oppdageren» som gikk unna, men bokhandelen trenger «skikkelig påfyll» av hele trilogien.

Selger uansett pris

Oslo-bokhandlene Tanum og Norli blir også nedrent av Kjærstad-lystne kunder. Tuva Østvedt ved Tanum på Karl Johan tror ikke hun overdriver når hun sier at salget kan være fire- eller fem-doblet. Aller mest selger «Oppdageren», men hele trilogien går bra.

GLAD: Jan Kjærstad ble veldig glad da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris forrige fredag.Foto:TOM MARTINSEN
GLAD: Jan Kjærstad ble veldig glad da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris forrige fredag.Foto:TOM MARTINSEN Vis mer

- Kjærstad har fått ny giv av prisen, sier Gerd Johnsen ved Norli, og tror salget i alle fall er doblet. Hun forteller at folk også vil ha originalutgavene, det vil si de innbundne, dyreste bøkene.

Det samme opplever Stina Hammarberg i nettbokhandelen Bol.com. - Det er ikke den prisbevisste som kjøper Jan Kjærstad, men folk som er opptatt av selve bøkene, mener hun. Bol.com selger også mer av alle Kjærstads bøker, delvis på grunn av en Kjærstad-kampanje.

De andre nettbokhandlene merker også økt salg. Terje Hoaas i Bokkilden forteller at billigutgavene av hele trilogien har solgt merkbart mer nå enn tidligere, og Haugen Bok kan også melde om en viss økning i interessen.

Ikke så stor i Stavanger

I Tromsø forteller Arnfinn Paulsen i Centrum Libris om tomme Jonas Wergeland-hyller. Han skulle gjerne hatt mer Kjærstad, men forfatteren har ikke vært spesielt populær i Tromsø tidligere.

- Dette blir lagt merke til, sier han, og tror effekten av Nordisk Råds litteraturpris vil vare lenge.

Lenger sør på Vestlandet er effekten av litteraturprisen og Kjærstads medieoppmerksomhet mindre.

- Vi merker det på salget, men det er ikke noen voldsom effekt, forteller Per Gunnar Wee i Gardum bokhandel. - Kjærstad er ikke så stor i Stavanger, han har aldri tatt helt av her.

Trilogien om TV-stjernen Jonas Wergeland skal nå bli TV-serie (NRK Drama). Dessuten opplever Kjærstad stor utenlandsk interesse for trilogien. Siste nytt er at England vil ha forfatteren, noe som er sjeldent nytt for en norsk forfatter.

Kjærstad har fortalt Dagbladet at han skriver på en ny bok, som er noe «noe helt annet» enn trilogien om Jonas Wergeland. Når denne er klar for hans etter hvert store publikum, vites ikke.

GLAD: Jan Kjærstad ble veldig glad da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris forrige fredag.Foto:TOM MARTINSEN