Salgsrekord for Monet-maleri

«Le Bassin aux Nympheas» solgt for 410 millioner kroner.

(Dagbladet.no): Et vannlilje-maleri av kunstneren Claude Monet ble solgt for 41 millioner britiske pund, nærmere 410 millioner norske kroner, under en auksjon på Christie´s i London tirsdag.

Salget av «Le Bassin aux Nympheas» satte prisrekord på Monets malerier. Forrige rekord ble satt i mai, da maleriet «Le Pont du chemin de fer a Argenteuil» gikk for litt over 210 millioner norske kroner, melder Reuters.

Ukjent kjøper

Monet-maleriet, som ble malt i 1919 i Frankrike, har bare blitt vist offentlig én gang de siste 80 årene, skriver BBC.

På forhånd hadde man forventet at maleriet skulle gå for mellom 180 og 240 millioner kroner. Etter en intens budrunde, slo hammeren imidlertid i bordet på et omtrent dobbelt så høyt bud som forventet.

Identiteten på den høystbydende er ikke kjent.

Det ble også solgt verk av Pablo Picasso, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec og Edgar Degas samme kveld.

Sterkt kunstmarked

VANNLILJER: Eksperter mener rekordsalget tyder på at kunstmarkedet holder seg sterkt. Foto: ANDY RAIN / EPA / SCANPIX
VANNLILJER: Eksperter mener rekordsalget tyder på at kunstmarkedet holder seg sterkt. Foto: ANDY RAIN / EPA / SCANPIX Vis mer

Tirsdagskvelden på Christie´s innbrakte hele 144 millioner pund, nesten 1,5 milliarder norske kroner. Dette er det høyeste totalbeløpet det har blitt solgt for noensinne på en kunstauksjon i Europa.

Mens enkelte eksperter har spådd nedgang og kollaps i kunstmarkedet, mener Oliver Camu, sjef for impresjonistisk og moderne kunst på Christie´s, at rekordsalget viser det motsatte.

- Salget illustrerer at styrken og tilliten til kunstmarkedet fortsetter, sier han.

Vannliljer

Claude Monet malte flere vannliljer i sin karriere. «Le Bassin aux Nympheas» er et av få malerier kunstneren ga fra seg i løpet av livet. Han anså alle vannliljene sine som et stort verk under arbeid.

Av tre andre vannlilje-malerier, er et i en samling på «New York´s Metropolitan Museum of Art», et annet ble delt i to, og et tredje befinner seg i en privat kunstsamling.

Flere rekordsalg

For et år siden gikk Monet-skattene «Nympheas» og «Waterloo bridge» begge malt i 1904, under hammeren for henholdsvis 226 millioner og 213 millioner kroner. 

Salgsrekord for Monet-maleri

Også den gangen var det ventet prisrekorder i forkant av salget. 

De siste årene har det vært en enorm stigning i kunstmarkedet, noe som har vist seg ved flere kunstauksjoner.