Salig blanding

«By The Hand Of The Father», med undertittelen «Songs And Stories From The Original Theaterwork», forteller historien om meksikanske immigranter som tok seg over til «det forjettede land» på begynnelsen av 1900-tallet.

De var den første generasjonen immigranter som betydde noe; fordi de gjennomlevde depresjonen og kjempet på amerikansk side i krig.

Det er også en historie om slit og savn. Meksikanerne innordnet seg riktignok det amerikanske samfunnet, men har samtidig vært nøye med å holde sin egen kultur levende for generasjonene etter dem. Grupper som Los Lobos og The Blazers og artister som Rosie Flores, Tish Hinojosa og Alejandro Escovedo er stolte formidlere av den meksikanske kulturarven, gjerne mikset med amerikanske musikkuttrykk.

Teaterstykket «By The Hand Of The Father» hadde premiere i Los Angeles i 2000 og turnerer nå i USA og Canada, men materialet fungerer også utmerket på cd. Konseptet kan minne om Tom Russells norsk-amerikanske cd-prosjekt «The Man From God Knows Where» og består av sanger på spansk og engelsk krydret med korte historier fra stykket.

Austin-baserte Escovedo, med en stemme som kan forveksles med Elvis Costellos, har laget mange av låtene og synger og spiller gitar. Men en rekke andre artister bidrar også på denne tex-mex/folk/country/rock-operaen: Alejandros onkel Pete Escovedo (perkusjonist i Santana), Cesar Rosas (Los Lobos), Ruben Ramos (Los Super Seven) og Rosie Flores m.fl. Og den timelange plata er spekket med gode låter; vakker som en señorita og frisk som en iskald Coronas. Muchmsimas gracias!