Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salig blanding

Nytelsesfestival med erotikktorg, sadomasochisme og gudstjeneste med fotvask. Ikke alt er som før på Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agderposten

forkynte en gledelig nyhet onsdag: Menighet vil med på Nytelsesfestivalen i Grimstad. Sex, mat, drikke og religion var ordene i hovedtittelen, mens et fargerikt og sensuelt bilde viste en av menighetens kvinner mens hun nøt sesongens frukter. Psykolog Elsa Almås roser Kirken for dens deltakelse, fordi det gir festivalen et spenn og fordi Kirken dermed kan representere hele spekteret fra det sanselige til det åndelige.

Nytelsesfestivalen

ble arrangert for første gang i fjor. Selvsagt ikke uten diskusjoner. Arrangørene ble kritisert for fråtsing og sexfiksering. Nå er krangelen glemt. I år blir det også gudstjeneste med blomster, røkelse, fotvask, musikk, brød og vin i Landvik kirke - en messe for sansene. Festivalen rommer for øvrig erotikktorg, kunst, jazzkonsert, utstillinger, mat, skatesportshow, informasjon om lærhomser, folk fra Cupido og sadomasochisme.

Noe for enhver smak, lover arrangørene.

Sokneprest

Tom Martin Berntsen i Hommedal, Landvik og Eyde menigheter ønsker å sette nytelsesbegrepet inn i en annen dimensjon enn for eksempel tidas sexfiksering og fråtsing.

Da jeg leste Agderpostens livsfriske reportasje fra det blide sørland, kom jeg i tanke på ei bok som kan være til hjelp for soknepresten i hans argumentasjon, nemlig den franske filosofen André Comte-Sponvilles lille avhandling om de store dyder. En viktig dyd er måtehold. Han skriver at måtehold er den moderasjon som gjør at vi kan forbli herrer over nytelsene våre i stedet for å bli slaver. Sann nytelse betinger måtehold: «For en glede det er å røke, når man kan klare seg uten! Eller å drikke, når man ikke er fange av alkoholen. Å elske, når man ikke er fange av sitt begjær.»

Derfor handler

nytelse også om noe dypere og vanskeligere, nemlig evnen til å mestre, til å bestemme over seg selv: «Måtehold er middel til uavhengighet, akkurat som uavhengigheten er middel til lykke. Å være måteholden er å kunne være tilfreds med det lille, men det er ikke det lille som betyr noe: Det er å kunne, og det å være tilfreds.»

Dagens overflodssamfunn inviterer til måteholdsløshet og nytelse kan lett bli et mengdemål, snarere enn et kvalitetsmål.

Det burde med andre

ord være nok å gripe fatt i på en nytelsesfestival - ved siden av det å bare nyte.

Dessuten må det da være en kulturhistorisk begivenhet på Sørlandet at ingen prompte sier synd straks en annen har sagt nytelse.

Festivalen i Grimstad gir grunn til å glede seg over at ikke alt er som før, og oppmuntret av Agderpostens glade budskap tar jeg en tur ut for å nyte sommerdagen, som her i landet aldri kan nytes på annet vis enn med måtehold.