Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salma Hayek: - Mannlige skuespillere må kutte lønna si

Salma Hayek mener mannlige skuespillere må forstå at det blir lite igjen til kvinnelige skuespillere, når de ber om ekstreme lønninger.

LIKELØNN: Salma Hayek snakket til frammøtte under debatten «Woman in motion», under filmfestivalen i Cannes. FOTO: NTB Scanpix
LIKELØNN: Salma Hayek snakket til frammøtte under debatten «Woman in motion», under filmfestivalen i Cannes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Under filmfestivalen i Cannes tok Hollywood-skuespiller Salma Hayek (51) til orde for at mannlige skuespillere må kutte lønna si, slik at lønnsgapet mellom mannlige og kvinnelige skuespillere tettes.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av kampanjene #metoo og #timesup. Hayek sa at hun mener det ikke bare var produsentene som måtte gjøre endringer for å tette lønnsgapet i filmbransjen, men at det gjelder skuespillere også, skriver BBC.

- Ekstreme lønninger

DEMONSTRASJON: 82 representanter for filmindustrien står på trappene i Palais des Festivals i Cannes under protesten mot diskriminering av kvinner. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: 82 representanter for filmindustrien står på trappene i Palais des Festivals i Cannes under protesten mot diskriminering av kvinner. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP / NTB scanpix Vis mer

- Tiden er inne. Dere har hatt deres tid, men nå er det på tide å være sjenerøs med kvinnelige skuespillere, sa hun, til frammøtte for debatten «Woman in motion», som ble holdt under filmfestivalen.

- Hvis mannlige skuespillere spør om så ekstreme lønninger at det ikke blir noe igjen til de kvinnelige skuespillerne, hvis filmbudsjettet er på 10 millioner dollar, må den mannlige skuespilleren forstå at hvis han tjener 9,7 millioner dollar, vil det bli utfordrende for likestillingen, sa Hayek.

Demonstrasjon

Lørdag var Hayek en av 82 kvinnelige Hollywood-stjerner på den røde løperen i Cannes, som demonstrerte for likelønn og trygghet i filmbransjen.

Lørdagens protest omtales som historisk. Skuespillere, regissører og produsenter gikk hånd i hånd med krav om likestilling og en trygg arbeidsplass.

- Vi er 82 kvinner, som representerer antallet kvinnelige regissører som har gått opp disse trappene siden Cannes-festivalen ble arrangert første gang i 1946. I den samme perioden har 1 688 mannlige regissører gått opp de samme trappene, sa den Oscarbelønnede skuespilleren Cate Blanchett, skriver The Guardian.

Sju måneder er gått siden de første voldtektsanklagene mot filmmogulen Harvey Weinstein. Dette førte til starten på #metoo-kampanjen, hvor stadig flere sto fram med sine historier om overgrep og trakassering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media