Salma med innlevelse

Nesten like fargesterk som Frida Kahlos bilder er Salma Hayeks framstilling av henne på lerretet.

FILM: Men bare nesten. Kahlos hjerteskjærende, slående malerier utgjør et viktig akkompagnement til historien om hennes liv, slik den presenteres av Julie Taymor i «Frida». Likevel er det nå Hayeks film. Hun likner ikke bare til forveksling kvinnen hun åpenbart og helt forståelig er fascinert av, hun spiller også Kahlos liv med innlevelse og respekt.

Det er et liv så dramatisk at det nesten er umulig å yte det full rettferdighet, enn si gjengi det i all sin brokethet. Taymor og Hayek - sistnevnte har slåss i årevis for å få laget denne filmen - konsentrerer seg i stor grad om forholdet mellom Frida og Diego Rivera (Alfred Molina), Mexicos på den tid mest berømte kunstner.

Før de giftet seg i 1929, overlevde Kahlo på hengende håret en bilulykke som knuste omtrent hvert bein i kroppen hennes, krevde årelang rekonvalesens og kostet henne smerter resten av livet. Men den fikk henne i gang med å male, der hun lå, oppmuntret av foreldre som ga alt for at hun skulle kunne gå igjen.

Ildfullt nok

Vi ser Fridas og Diegos forhold som en symbiose av gjensidig respekt, kjærlighet og sjalusi, en allianse som overlevde evig tilstedeværende ekskoner og elskerinner, utroskap på begge sider og for hennes del med begge kjønn - for hans en avbrutt affære med Fridas kjødelige søster. Vi ser dem i revolusjonær kamp, som vertskap for Leo Trotskij (Geoffrey Rush) i eksil inntil han ble myrdet, også han en av Fridas elskere. Det er ildfulle liv gjennomsyret av trangen til hverandre og kunsten.

Taymors billedspråk er også ildfullt som Mexicos brennende sol, og hun leverer noen fine overganger, bruer fra en dramatisk sekvens til en annen. Iblant er det som om alt dette levde liv har overveldet regissøren, slik at hun av frykt for overdrivelser har distansert seg og bare presenterer den ene episoden etter den andre. Derfor oppleves ikke emosjoner og dramatikk like sterkt som det registreres av øyet. «Frida» er periodevis noe langtekkelig.

Gode roller

Når det er sagt, er den verdt å se for sin spennende historie, ikke minst for samspillet mellom Hayek og Molina - fint preget av forståelse for deres respektive personer. Alle andre er bifigurer, også den ikke alt for karismatiske Trotskij.