DROPPER FESTIVAL: Salman Rushdie avlyser et planlagt besøk på litteraturfestivalen i Jaipur, som åpner i dag. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
DROPPER FESTIVAL: Salman Rushdie avlyser et planlagt besøk på litteraturfestivalen i Jaipur, som åpner i dag. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

Salman Rushdie frykter leiemordere

Dropper indisk bokfestival.

(Dagbladet): Forfatteren Salman Rushdie møtte mye motstand på nyåret, da det ble kjent at han planla å delta på en stor litteraturfestival i Jaipur i India. Festivalen starter i dag.

Muslimske ledere i India krevde at han skulle bli nektet innreise til landet.

Frykter for sikkerheten
Protestene kommer på grunn av boka «Sataniske vers», som Rushdie utga i 1988, og som førte til at den iranske ayatollah Khomeini sendte ut en fatwa, eller dødsdom, over den indiskfødte forfatteren.

Salman Rushdie var først fast bestemt på å dra til India, men i dag bekreftet han at han likevel ikke kommer til å delta på festivalen. Han frykter for sin egen og de andre festivaldeltakernes sikkerhet, melder The Bookseller.

Leiemordere
- Jeg har nå blitt informert av etterretningskilder i Maharashtra og Rajasthan at leiemordere fra Mumbais underverden kan være på vei til Jaipur for å «likvidere» meg. Selv om jeg har mine tvil om hvorvidt dette stemmer, ville det være uansvarlig av meg å komme til festivalen slik situasjonen er nå; uansvarlig overfor familien min, festivalpublikummet og mine forfatterkolleger. Jeg vil derfor ikke dra til Jaipur som planlagt, sier Rushdie i en uttalelse, gjengitt av blant andre The Bookseller.

Han håper å kunne delta via videolink istedet.