FATWA: Denne mannen, forfatter Salman Rushdie, pådro seg for 30 år siden vrede fra store deler av den muslimske verden - og mottok en fatwa, en dødsdom. I kjølvannet av romanen «Sataniske vers» er flere blitt drept og skadd, og fremdeles må Rushdie leve med politibeskyttelse. Foto: NTB scanpix
FATWA: Denne mannen, forfatter Salman Rushdie, pådro seg for 30 år siden vrede fra store deler av den muslimske verden - og mottok en fatwa, en dødsdom. I kjølvannet av romanen «Sataniske vers» er flere blitt drept og skadd, og fremdeles må Rushdie leve med politibeskyttelse. Foto: NTB scanpixVis mer

Salman Rushdie om siktelsene i Nygaard-saken: - Dette er gode nyheter

- Attentatet mot William Nygaard tok fra oss uskylden.

Utgivelsen av romanen «Sataniske vers» skulle få tragiske konsekvenser for Norge og forlegger William Nygaard fem år etter at den ble utgitt i i 1989.

Tidlig morgen 11. oktober 1993 ble utgiveren av boka i Norge, Aschehoug-sjefen William Nygaard, truffet av tre skudd fra et grovkalibret våpen. Til tross for at han blir livstruende skadd, overlevde han attentatet for 25 år siden.

Mannen som skrev «Sataniske vers», Salman Rushdie, er glad for at det nå er utvikling i saken.

- Dette er gode nyheter, og jeg håper at vi nå kan få en utvikling i denne 25 år gamle saken. Jeg er ikke sikker på hvorfor navnene og nasjonalitetene til de siktede personene er tilbakeholdt? Det er ingen tvil om at det kan endre seg, heter det i en uttalelse fra Rushdie.

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier at attentatet mot Nygaard ble et tidsskille for Norge.

- Hendelsen tok fra oss uskylden. Vi trodde ikke noe slikt kunne skje her hjemme, sier Kokkvold, til Dagbladet.

Drap og drapsforsøk

Kokkvold er tydelig på at fatwaen mot Rushdie har ført til begrensninger for og et sterkere press på ytringsfriheten - ikke bare i Norge, men i hele verden.

«Sataniske vers» er den mest kjente boka til den indisk-engelske forfatteren Salman Rushdie.

Umiddelbart etter at den ble utgitt, skapte den reaksjoner over hele verden, men spesielt i den muslimske delen. Den første til drap og drapsforsøk på oversettere, utgivere og forlagsfolk.

Ansett som blasfemisk

- Jeg leste boka da den kom, men ble ikke sjokkert. Men reaksjonene på den var voldsomme, og ayatolla Khomeini utstedte en fatwa, en dødsordre, mot forfatteren og andre knyttet til utgivelsen, sier Kokkvold.

Mange muslimer betraktet, og anser fremdeles, boka for å være blasfemisk.

Den handler kort fortalt om et fly fra India til England, som blir sprengt av terrorister og styrter. To inderne overlever og de formidler magiske og mystiske møter, bl.a. med muslimens profet, Muhammed - som i boka sier at det fins flere guder enn Allah.

Måtte rømme

Allerede 14. februar 1989 ble en fatwa, en dødsdom, utstedt av lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini mot Rushdie. Den omfattet raskt alle som hadde noe med utgivelsen å gjøre.

Etter utgivelsen ble flere bokhandlere verden over angrepet av rasende muslimer som følte seg krenket.

Salman Rushdie måtte rømme landet og gå i skjul, og helt siden fatwaen har han levd under politibeskyttelse. Oversetteren av «Sataniske vers» i Japan ble drept i 1991. Samme året ble den italienske oversetteren stukket ned og hardt skadd i et liknende angrep. Ingen av disse sakene har blitt oppklart.

- Det som skjedde i kjølvannet av «Sataniske vers»-utgivelsen var et økt press mot ytringsfriheten. Mange langt mindre islamkritiske verk er aldri blitt utgitt som følge av dette, hevder Kokkvold.

Bøyde aldri av

HAGEFESTEN 1992: Forfatter Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard under den tradisjonelle hagefesten til Aschehougs forlag. Foto: NTB scanpix
HAGEFESTEN 1992: Forfatter Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard under den tradisjonelle hagefesten til Aschehougs forlag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han trekker paralleller videre til Muhammed-karikaturene, som hadde sitt utgangspunkt i da Jyllands-Posten i 2005 trykket en rekke tegninger av profeten.

Reaksjonene på bokutgivelsen for 30 år siden ble et frampek på hva verden gikk i møte. Det viser historien om Muhammed-karikaturene og terrorangrepet mot satirebladet Charlie Hebdo i Paris 2015.

PAKISTAN: Her ser vi en protest mot Salman Rushdie og boka «Sataniske vers» i 2007. Foto: NTB scanpix
PAKISTAN: Her ser vi en protest mot Salman Rushdie og boka «Sataniske vers» i 2007. Foto: NTB scanpix Vis mer

Utgivelsen av «Sataniske vers» førte til opptøyer og protester over store deler av verden.

Presset mot det britiske forlaget ble voldsomt, men det bøyde aldri av for presset og blasfemibeskyldningene. I en periode måtte de forlagsansatte gå med skuddsikre vester.

Verden i brann

Det ble arrangert protester over store deler av verden. Rasende muslimer brant bøker og bilder av Salman Rushdie, forleggere og andre involverte.

ØNSKET DØD: Mange ønsker fredeles Salman Rushdie død.
ØNSKET DØD: Mange ønsker fredeles Salman Rushdie død. Vis mer

Nyhetsbildet, spesielt i 1988 og 1989 viste mange demonstrasjoner.

I dag bor Salman Rushdie i New York, USA, fremdeles under beskyttelse. Fatwaen er der fremdeles, men trusselen er ikke like overhengende.

Odd Isungset

Kokkvold mener at det som «Sataniske vers» ble et symbol for, ytringsfriheten, er under press. Han hevder at både norske politikere og politiets etterforskere har vært unnfallende.

Derfor trekker han fram journalisten Odd Isungset, som i en årrekke har jobbet med Nygaard-saken.

- To dager før Nygaard-saken blir foreldet, kommer siktelsen. Det er svært gledelig. Og vi skylder Isungset en stor honnør og takk. Han ga aldri opp og tvang politi og myndigheter til å forfølge saken, sier Kokkvold, og legger til:

- Jeg sier som Salman Rushdie: «Vi har de friheter vi kjemper for - og mister dem vi ikke forsvarer».

- En spesiell dag

Mads Nygaard, sønn av William Nygaard, er i dag leder av Aschehoug forlag. Han jobbet i Oktober forlag da han ble ringt opp for 25 år siden av Ullevål sykehus.

- Jeg fikk en telefon, og det ble en spesiell dag i livet.

- Derfor er det gledelig at saken nå har tatt en ny vending, en siktelse som kanskje kan munne ut i en domfellelse, sier Mads Nygaard til Dagbladet.

Han omtaler Salman Rushdie som et symbol for ytringsfriheten i etterkant av utgivelsen og alt som skjedde i kjølvannet av den.

Han mener også at boka og reaksjonene pekte på hva vi hadde i vente av press på ytringsfriheten og våre vestlige verdier.