Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salmedikter og prest om Wulffs julesang: - Egoistisk og introvert

Eyvind Skeie reagerer på ny julesang.

(Dagbladet): - Jeg kritiserer holdningene i julesangen. Med den veldig flotte melodien og den stemningsfulle omgivelsen teksten har, så blir det nesten forførisk. Teksten sier nesten at nå får verden segle sin egen sjø, og så får vi feire jul, sier salmedikter og prest Eyvind Skeie til Dagbladet.

I mandagens utgave av avisa Dagen gikk Skeie ut og kritiserte artistene Marte Wulff og Charlotte Qvales nye julesang «Vi feirer jul».

Den kjente salmedikteren, som blant annet har skrevet julesangen «Tenn lys!», reagerer på at teksten ikke tar for seg et dypere tema enn den gjør.

- Idealiserende - Jeg mener at teksten er veldig idealiserende i en verden som er plaget av så mye sult og nød. «Mørket som er utenfor, passer på seg sjøl», synger de, som om at mennesket skal sitte inne i sin koselige krets og ikke tenke på at så mange mennesker sliter. Det er det ingen solidaritet i, sier han, og legger til:

- Så topper det seg med linja: «Samme kan det vel være, vi feirer jul».

- Så kritikken handler ikke om at sangen ikke har et kristent innhold?

- Jeg mener absolutt ikke at den kristne kirken har monopol på julefeiring, alle har lov til å komme med sin tolkning og sitt bidrag. Men jeg ønsker at en del av julen skal være at man gir, og et budskap om at man kan hjelpe andre, sier han.

- Egoistisk holdning Han mener at teksten har en dårlig holdning.

- Det kan hende at dette er en veldig avansert form for ironi, at de har lagt inn noen koder i teksten som ironiserer over en så egoistisk og introvert holdning, sier han, og legger til:

- Det handler om hva slags holdninger vi har lyst til at skal prege våre barn. Har vi lyst til å si at: «Samme kan det være, vi feirer jul», eller har vi lyst til å videreføre holdninger om at man kan hjelpe andre som ikke har det bra? Wulff og Qvales sang er fullstendig uten denne etiske forpliktelsen.

- Veldig leit Marte Wulff og Charlotte Qvale er lei seg for at Skeie tolker den nye julesangen på den måten han gjør.

- Vi syns det er veldig leit at Eyvind Skeie opplever sangen som en sang om at nå skal vi få julestemning, koste hva det koste vil, og at man bare skal kose seg med julematen. Det er det motsatte vi prøver å formilde, sier Wulff.

UENIGE: Artistene Marte Wulff og Charlotte Qvales er ikke enige med salmedikter og prest Eyvind Skeie. Foto: Universal/NTB Scanpix
UENIGE: Artistene Marte Wulff og Charlotte Qvales er ikke enige med salmedikter og prest Eyvind Skeie. Foto: Universal/NTB Scanpix Vis mer

- Hva er budskapet til denne julesangen?

- Vi hadde lyst til å skrive en ærlig julesang som forholder seg til verden sånn som den faktisk er nå. Det er en konstatering av virkeligheten. Julens grunnbudskap er veldig fint, det handler om nestekjærlighet, kjærlighet og raushet. Men selv om grunnbudskapet er godt, er det lett for de som av ulike årsaker faller litt ved siden av å føle seg ekskludert når det er så mange forventninger om at ting skal være på en bestemt måte. Nettopp derfor hadde vi lyst til å lage en julesang som er ærlig, som inkluderer alle, og som i alle fall ikke ekskluderer noen, sier hun.

- Alle feirer jul Charlotte Qvale forteller at Skeie har tolket teksten på en annen måte enn den er ment.

- Vi tenker at det lyset og den varmen som blir formidlet kan virke fremmedgjørende for de som befinner seg i «mørket» utenfor. Om du har masse familie, mye penger, fattig, ensom, uteligger eller muslim, så er det jul i verden uansett, og det er et fint budskap i bunnen som angår alle. Ikke alle tror på de samme tingene, men de fleste feirer jul likevel, sier hun.

- Forstår dere at teksten kan tolkes annerledes?  

- Jeg er ikke veldig overrasket - det er sånn med all kunst at det tolkes forskjellig av enkeltmennesker. Det er helt naturlig. Men det er sånn vi formulerer oss, og jeg er glad for at vi får sjansen nå til å forklare hva vi mener. Teksten er ikke et forsøk på å bryte noe ned, det er et forsøk på å formidle at jula skal være en tid for alle, sier Wulff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling