Salmedikter og statsråd

En nøktern og arbeidsom demokrat, forsker og salmedikter har fått sin standardbiografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ikke helt enkelt å skjønne hva forfatter, teolog og med tilleggsutdanning i hebraisk og musikkvitenskap og for tida bibeloversetter, mener med undertittelen til denne biografien over salmedikteren Elias Blix.

Elias Blix ble født i Gildeskål i 1836 og døde i Kristiania i 1901. Gjennom livet hans var både våren og sommeren så å si evigvarende. Det er verken noe tragisk, sørgelig, tungsindig eller ulykkelig over denne skjebnen som skulle berettige en bedre vår? Det kunne snarere innvendes at det gikk litt for lett for Elias Blix.

Forstoppet?

Hadde det enda stått «en heftigere vår», ville det vært treffende. Det er noe daft og satt ved Elias Blix slik han framstår i denne boka. Det virker som om han manglet både pasjoner og temperament. Leseren blir derfor ikke overrasket når Elias Blix i sin statsrådstid drar på kur i Karlsbad, det er både noe forstoppet og forsteinet ved han som slike kuropphold skulle bøte på.

Gode evner, ambisjoner og ærgjerrighet manglet imidlertid ikke Elias Blix, men det måtte da også til for at en gutt fra Nord-Norge som ikke kom fra embetsstanden skulle bli student, professor og statsråd. Biografien er todelt: Reisa og Festen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer