Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salmer for mor

Uten hatt og med salmer på ny plate, gjør Bjøro Håland et aldri så lite comeback. Men 80-tallet vil han ikke ha tilbake.

-  Det ble for mye, sier en av våre mestselgende artister gjennom tidene.

Det fantes ingen større enn Bjøro. Med «I Love Norwegian Country» og besmektelser, sang sørlendingen seg inn i de tusen hjem og stylede Opel Rekorder. For oss som er vokst opp på bygda, er stemmen uløselig knyttet til en bunt av røde og grønne Wunderbaum - hengende ned fra speilet. Vi var på vei til et eller annet sted. Eller vi bare ventet. Nokon kjem til å komme.

Til mor

Når han nå gir ut sin 19. plate, så skjer det med den troverdigheten og den varmen vi gjerne vil tillegge en kar som Bjøro Håland. Det er fint å vite at vi fortsatt har artister som dediserer en cd til sin gamle mor. Anna Håland er 90 år og still going strong.

-  Det var hun som ba meg synge inn denne. På norsk. Hun kan ikke engelsk, selv om hun har hatt to brødre som tilbrakte nesten hele livet i USA.

Salmene er kjente - og de samme som Bjøro fikk inn med morsmelka. Og alle som har lyttet litt til country, vet at gudsordene i mange tilfeller også er uløselig knyttet til denne sjangeren.

-  Det stemmer det. Bare tenk på ordene «heimlengt» og «himmellengt». Country og gospel krysser veier hele tida. En kar som Hank Williams er et godt eksempel på det.

-  Så du har ikke brått sett lyset nå?

-  Nei, lyset har vært der hele tida, det. Jeg er et gudfryktig menneske. Salmene har vært med meg helt fra barndommen. Jeg husker hele menigheten som sang disse sammen. Men jeg har hatt med gospelsanger og salmer på mine tidligere plater også. Det har vært en eller to av dem på nesten alle sammen.

Et jag

-  Men hvor har du vært, Bjøro?

-  Det har vært noen år nå da jeg ikke har jobbet like mye som jeg gjorde på 80-tallet. Jeg har ikke jobbet så mye, men jevnt. På et litt mer behagelig nivå.

For 80-tallet for Bjøro var et vanvittig tiår. I en periode var han Norges helt klart mestselgende artist. Anslag for noen år tilbake viser at sørlendingen har solgt 1,5 millioner plater. Og i hele denne perioden, med unntak av et par år, jobbet han på heltid som gravemaskinselger. Suksess også der. Når Norges heteste artist kommer på døra og skal selge en grom maskin, smelter selv de mest innrøkte entreprenører.

-  Men det ble for mye. Vi var ute hver eneste helg og i alle ferier. Familien kom til konsertene og sa «Så kjekt å se deg». Det var et kolossalt jag. Til slutt klarte jeg ikke å levere like bra på scenen som jeg ønsket. Og du lurer ikke publikum.

-  Jeg måtte spørre meg selv om hva jeg egentlig holdt på med. «Når du raser av sted, stjeler du bare tid fra deg selv,» var det en mann i satt alder som sa til meg en gang.

-  Men gravemaskinbransjen holdt du tak i?

-  Ja, jeg er en av veteranene nå. Jeg handler med tredje generasjon, sier Bjøro og smiler bredt.

-  Det er ekte mennesker i gravemaskinbransjen. De graver i jorda og lever av det vi ikke ser. De bygger veier og står på for vårt felles beste.

SYNGER SALMER: Bjøro Håland er tilbake med sin 19. soloplate. Denne gangen synger han salmer han er født og oppvokst med.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media