Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salmesuksess i Cannes

«Salmer fra kjøkkenet» er rangert som en svært severdig film i Cannes.

- Kjempebra. Helt uventet, men gledelig. Mer kan jeg ikke si nå, sier en overveldet regissør, Bent Hamer, til NTB. Han opplyser at filmen vil bli vist også ved flere arrangementer i Cannes de nærmeste dagene.

Under tittelen «Kitchen Stories» ble den norske spillefilmen sent torsdag kveld vist under regissørenes prestisjetunge sideprogram i Cannes. Den ble meget godt mottatt.

Kjøkkenforskere

Regissør Bent Hamer tar utgangspunkt i 1950-tallet i etterkrigstidens Skandinavia. En hel hær av svenske «forskere» strømmer inn over grensen til Norge for å studere norske husholdningers tidsbruk på kjøkkenet etter krigen.

Karakteristisk den gang - og også i Cannes - er transportmiddelet, - Volvo PV'er med de selvhøytidelige kjøkkenforskerne trygt innkvartert i spesialkonstruerte campingvogner, blant dagens PV-kjennere bare kalt «egget».

Og nettopp PV'en med sine runde, kvinnelige former og egget på slep får i disse dager blaserte vandrere i Cannes hovedgate Croisetten til å stoppe opp noen sekunder, og kanskje reflektere litt over en underfundig, annerledes norsk film som åpenbart slår an der nede på den franske rivieraen.

Kassasuksess?

Det er for tidlig å si noe sikkert om filmens fremtidige internasjonale kassasuksess, men hittil er den iallfall solgt til de skandinaviske land, Israel og Hellas.

- Også Frankrike har kjøpt filmrettighetene, sier regissør Bent Hamer til NTB. Han utelukker slett ikke ytterligere pågang etter visningene de nærmeste dager.

Følger «salmene» samme notearket som en annen norsk filmatisk underfundighet fra noen år tilbake, «Eggs», så kan det ikke utelukkes at flere hopper på «kjøkken-hypen» fra nord. «Eggs» ble en suksess både hjemme og ute, annerledes som den var:

«Eggs» fortalte en stillferdig historie om to gamle gubber som bodde alene relativt avsondret fra det øvrige samfunn - gleder, sorger og gnisninger i deres daglige strev med å få tiden til å gå.

I «Salmer fra kjøkkenet» er Bengt Calmeyer en av to hovedrolleinnehavere. Han rusler rundt og steller i kjøkkenet eller sitter alene ved sitt kjøkkenbord og tenker sine egne mer eller mindre dype tanker. Med svensk-vitenskapelig grundighet blir han overvåket og studert av sin svenske kollega, Tomas Norstrøm, for anledningen høyt hevet på en gardintrapp plassert i et hjørne. Forskeren fører sirlige notater om nordmannens kjøkkenaktiviteter.

Mest severdig

- Vi er ganske avslappet når det gjelder forventninger, men vi ble litt høye i hatten da vi leste The Guardian, sier regissør Hamer.

Ikke så rart - The Guardian plasserer hans film i selskap med Lars von Triers og Peter Greenaways filmer som de mest severdige i Cannes i år.

- Jeg tør ikke ha forventninger til hvordan den blir mottatt, men jeg håper den blir oppfattet som en litt rar film, som kan tenne en gnist. Den rare ensomheten og kommunikasjonsproblemene filmen viser, er jo noe som alle kan kjenne seg igjen i, sier skuespiller Calmeyer til Aftenposten.no.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media