Salongjazz på italiensk

Fabrizio Bosso - vidundertrompetist med utydelig egenstemme.

FILMMUSIKK:  Fabrizio Bosso (trompet) spilte seg gjennom lydsporet på Dino Risis 1962-kultfilm «Il sorpasso» sammen med painist Luca Mannutza, bassist Luca Bulgarelli og trommeslager Lorenzo Tucci. FOTO: TERJE MOSNES
FILMMUSIKK: Fabrizio Bosso (trompet) spilte seg gjennom lydsporet på Dino Risis 1962-kultfilm «Il sorpasso» sammen med painist Luca Mannutza, bassist Luca Bulgarelli og trommeslager Lorenzo Tucci. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

KONSERT: BERGEN (Dagbladet): I en alder av 38 er den italienske trompeteren Fabrizio Bosso godt og vel ute av «vidunderbarnsfæren».

Men i hvilken grad han har klart å forene sin frapperende tekniske instrumentbeherskelse med andre ingredienser som trengs for å utvikle et sterkt personlig uttrykk, ga torsdagens Nattjazz-konsert få svar på.

I kvartettformat, med musikere som i likhet med Bosso «kunne alle tricks i boka pluss noen til», tok Bosso for seg musikken fra den 50 år gamle italienske filmkomedien/tragedien «Il sorpasso», og spilte den i lett salongoppjazzet versjon mens sort/hvitt-bildene rullet i bakgrunnen. Dermed ble det en italiensk hitparade med «Quando Quando Quando» i spissen, ispedd mer genuine jazzutbrudd der Bosso i ren virtuosstil ga til gode hele den amerikanske trompetboka fra Louis Armstrong via Freddie Hubbard til Herb Alpert.

Uten plett, lyte og sjel ble det dermed aldri musikk som favnet mer enn tre centimeter dypt, kanskje bortsett fra noen korte forløp der pianist Luca Mannutza etablerte noe mer enn velspilt elskverdighet.

Mest av alt ble konserten en slags demonstrasjon på hva som skjer når europeiske musikere går så ihuga inn i det amerikanske jazzidiomet at de legger av seg all hjemlig arv: De låter som amerikanere. Og akkurat det gjør som oftest amerikanerne best selv.

Fabrizio Bosso låt som veldig mange amerikanere på en gang. På en måte var det imponerende, men ikke mer enn at man ble sittende og lure på om det fantes en italiensk Fabrizio Bosso bortenfor all teknikken.

TEKNIKK:  Italienske Fabrizio Bosso har en enorm teknikk, men hva bruker han den til? FOTO: TERJE MOSNES
TEKNIKK: Italienske Fabrizio Bosso har en enorm teknikk, men hva bruker han den til? FOTO: TERJE MOSNES Vis mer