Saltkråkan for voksne

Har du ikke tenkt å ta sommerferien på en av de idylliske svenske skjærgårdsperlene i år heller, kan serien i fem deler, «Sommer på Saltön», få deg til å kullkaste på de opprinnelige planene.

TV: De som fulgte med på «Skjærgårdsdoktoren» vil garantert føle seg vel i lag med menneskene bosatt i det fiktive vestkystsamfunnet Saltön som bygger på forfatteren Viveca Lärns to første bøker.

Lille Hunden

Her ute bor et knippe fastboende som forbereder seg på det årlige besøket av sommergjester, og en av dem som ankommer øya er den unge enken Sara (Hanna Bogren) Hun ønsker å starte et roligere liv vekk fra storbyen ved å ta seg jobb på det lokal vertshuset Lilla Hunden.

En av de hun kjapt kommer i nærkontakt med er den noe eksentriske og jordnære birøkteren MacFie (Per Myrberg) og søt honningmusikk oppstår, noe som får de fastboende til å slarve om aldersforskjellen og annet som bor godt i ethvert lite samfunn.

Den svenske nordmannen Tomas von Brömssen spiller sorgmuntert den svært melankolske tobakkshandleren Blomgren som er gift med Emily (Anki Larsson). Hun er ikke fornøyd med livet, kjærligheten og kroppen sin, men da finnes det alltid en lokal politikonstabel i dette svenske Kardemommeby.

De av oss over en viss tv-slavealder vil fort komme til å tenke på «Vi på Saltkråkan» 40 år etter.

Trivialiteter

Da serien gikk i Sverige var det «Krøniken»-tilstander og grunnen er nok av det enkle og svært kompliserte slaget. Dette handler om vanlig mennesker trivialiteter.

Om tradisjonen med hummerfest på St.Hans-aften blir oppretthold, og hvem som drikker. Men serien tar også vart opp mellommenneskelige relasjoner om hvor vanskelig det er å bryte opp og komme seg ut av det trygge, men akk så kjedelig og forutsigbare.

Filmatisk er det svensk turistreklame i en behagelig rolig regi, en slags Ä nglagård i tv-format med snaps, varme og lun blågul humor fra øyas mange småsyndere i sommersol.