Samarbeid gir resultater

For å lykkes i klimapolitikken må de grønne partiene bruke sine posisjoner til å gå inn i forpliktende samarbeid med de store partiene.

Guri Melby (Venstre) vil at de grønne partiene skal gå inn i forpliktende samarbeid med de store partiene, her er hun sammen med De Grønnes Lan Marie Ngyen tidligere i høst.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Guri Melby (Venstre) vil at de grønne partiene skal gå inn i forpliktende samarbeid med de store partiene, her er hun sammen med De Grønnes Lan Marie Ngyen tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Meninger

Arild Hermstad vil ha en ny grønn blokk som kan «få folket opp av sofaen» og «ta til orde for tøffe grep». Jeg forstår hvor han vil, men løsningen er dårlig. For det første er forutsetningen om at miljøpartiene vil få flere velgere dersom de slår seg sammen i en fast blokk lite gjennomtenkt. Jeg tror at de politiske forskjellene mellom miljøpartiene Venstre, SV og MDG utløser den største bredden av miljøstemmer. I Oslo i 2015 kunne du stemme på et miljøparti dersom du var sosialist, liberal eller uavhengig velger.

Jeg tror heller ikke at SV eller Venstre vil få flere velgere dersom de blir ettsakspartier. Det er positivt at også de som setter skole eller oppvekst først kan stemme på våre to partier. MDG tiltrekker seg kanskje nye velgere, men det er usannsynlig at de som har miljø som eneste sak vil utgjøre et flertall i befolkningen. Så lenge det finnes andre saker som utvilsomt også fortjener politisk oppmerksomhet, slik som frihet, like muligheter og et sosialt sikkerhetsnett, er det helt legitimt. Velgere bør kunne forvente at partier har løsninger på miljøspørsmålet og at de leverer svar på andre store og små spørsmål.

Mitt viktigste argument mot Hermstad er likevel at en miljøblokk vil være i mindretall. Han skriver at «i verste fall kan Ap og de to blå partiene finne sammen og føre en enda dårligere miljøpolitikk. Men den risikoen bør vi ta». Nei, den risikoen kan vi ikke ta, først og fremst fordi det er oppskrift på nederlag. For å lykkes i klimapolitikken må de grønne partiene bruke sine posisjoner til å gå inn i forpliktende samarbeid med de store partiene. Det har vi gjort på Stortinget i saker som vern av Lofoten. Men i andre viktige miljøsaker, som fjorddeponi i Førdefjorden, bruk av blyhagl eller snøscooterkjøring i utmark, så har den grønne blokken foreløpig lidd nederlag fordi feil flertall har funnet sammen. I en blågrønn regjering der Venstre var med ville ikke dette skjedd. I Oslo har Venstre vært en del av et konstruktivt og forpliktende samarbeid med Høyre og KrF i et blågrønt byråd. Det har gitt resultater og gjort Oslo til en foregangsby på miljø, nettopp fordi det bryter opp miljødestruktive blokker som kan oppstå når Arbeiderpartiet og Høyre finner sammen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.