LEDER

Samarbeid mot svindel

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nav anmeldte i fjor trygdesvindel for 271 millioner kroner. Med tanke på at den sammenslåtte arbeids- og velferdsetaten har langt over en million klienter, og utbetaler milliarder i ulike trygder og pensjoner er ikke svindelbeløpet urovekkende høyt. Ifølge NTB var det bare 15 av over tusen saker som dreide seg om mer enn en million kroner. Like fullt er det viktig å slå ned på trygdebedragerier av enhver art og enhver størrelse. Skal ytelsene ha legitimitet, må skattebetalerne vite at de går til verdig trengende.

«De som velger å gi uriktig informasjon løper en stor risiko», sier Nav-sjef Joakim Lystad. Det har han rett i. Og det vil han i stigende grad få rett i. Informasjonene mellom etaten, skattemyndighetene og eventuelle arbeidsgivere flyter stadig lettere i elektroniske databaser som samkjøres. Fra og med i år skal alle arbeidsgivere levere inn månedlige inntektsopplysninger til Skatteetaten, som Nav får tilgang til i sitt kontrollarbeid. Pengeøkonomien krymper dessuten stadig, mens elektroniske transaksjoner mellom ulike konti på nett øker i omfang.

De fleste svindelsakene dreier seg om såkalte arbeidsavklaringspenger og dagpenger for arbeidsledighetstrygd. Slike småskurker får straff gjennom reduksjoner i ytelser og må betale renter på beløp som kreves tilbakebetalt. Jukset vil med stor sannsynlighet vise seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer