Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Samarbeid mot svindel

Ingress

Meninger

Nav anmeldte i fjor trygdesvindel for 271 millioner kroner. Med tanke på at den sammenslåtte arbeids- og velferdsetaten har langt over en million klienter, og utbetaler milliarder i ulike trygder og pensjoner er ikke svindelbeløpet urovekkende høyt. Ifølge NTB var det bare 15 av over tusen saker som dreide seg om mer enn en million kroner. Like fullt er det viktig å slå ned på trygdebedragerier av enhver art og enhver størrelse. Skal ytelsene ha legitimitet, må skattebetalerne vite at de går til verdig trengende.

«De som velger å gi uriktig informasjon løper en stor risiko», sier Nav-sjef Joakim Lystad. Det har han rett i. Og det vil han i stigende grad få rett i. Informasjonene mellom etaten, skattemyndighetene og eventuelle arbeidsgivere flyter stadig lettere i elektroniske databaser som samkjøres. Fra og med i år skal alle arbeidsgivere levere inn månedlige inntektsopplysninger til Skatteetaten, som Nav får tilgang til i sitt kontrollarbeid. Pengeøkonomien krymper dessuten stadig, mens elektroniske transaksjoner mellom ulike konti på nett øker i omfang.

De fleste svindelsakene dreier seg om såkalte arbeidsavklaringspenger og dagpenger for arbeidsledighetstrygd. Slike småskurker får straff gjennom reduksjoner i ytelser og må betale renter på beløp som kreves tilbakebetalt. Jukset vil med stor sannsynlighet vise seg.

Nå er ikke Nav selv helt skyldfri i denne sammenheng. Det er ikke alltid at den ene hånda i systemet vet hva den andre gjør, med den følge at folk får større eller mindre ytelser enn de har krav på. Ikke alle vil kjenne regelverket så godt at de vil kunne registrere slike feil og varsle om det. Dessuten snakker vi om relativt små beløp i en svær økonomi. Hvis alle næringsdrivende ble kontrollert like nidkjært som landets trygdemottakere, ville staten håvet inn beløp av en helt annen størrelse. Storfiskene i systemet unndrar skatt på ulikt vis i stor skala, gjennom smutthull i lovverket og med god hjelp av dyre forretningsadvokater. Globaliseringen gir dessuten muligheter for multinasjonale selskaper til å flytte overskudd til skatteparadiser eller til land der selskapsskatten er lav eller nærmest fraværende. Parolen må være: Også store skurker må tas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media