Samarbeid om nordområdene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARKTISK RÅD: Ti år etter etableringen av Arktisk råd, som består av de åtte arktiske statene - Canada, Danmark, Finland, Island , Norge, Russland, Sverige og USA, utvikler rådet seg i en effektiv og dynamisk retning. Arktisk råd er et forum for samarbeid innen hele bredden av emner relatert til bærekraftig utvikling, fra økonomi og miljø til hvordan en best kan legge til rette for de sosiale behovene til befolkningen i nordområdene. Under ministermøtet i Salekhard 25.-26. oktober overlot Russland formannsvervet til Norge.

I LØPET AV de siste årtiene har vi sett hvordan den arktiske regionen har gått fra å være et område preget av den kalde krigens konfrontasjon til å bli en arena for multilateralt samarbeid innen en rekke områder. Samarbeid på tvers av landegrenser har blitt en viktig faktor i arbeidet for å styrke internasjonal stabilitet og sikkerhet, og det legger grunnlaget for å finne løsninger på problemer som truer nordområdene.For Russland og Norge er nordområdene og Arktis ikke bare et geografisk konsept. De arktiske områdene byr også på store muligheter. Området har enorme naturressurser, inkludert hydrokarboner og fisk. Dette er ressurser resten av verden sårt trenger. Men de må utvinnes og høstes skånsomt. Den arktiske fauna og flora må beskyttes, for skader på disse sårbare økosystemene vil påvirke hele verden. Og, ikke minst, verdenssamfunnet har et ansvar for å ta vare på mer enn 40 urfolk som lever i nordområdene, og deres språk, kultur og unike tradisjoner som er formet av en tilværelse i ekstreme omgivelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer