DEBATT

Statoil blir Equinor:

Same shit, new wrapping?

Statoil fjerner olje fra navnet og skal satse fornybart. Da henger det ikke på greip å sende borerigger til sårbare og uberørte naturområder for å tyne ut olje som ikke kan forbrennes.

AUSTRALIAS LOFOTEN: I dag blir Statoil til Equinor. Senere i år planlegger oljegiganten å bore etter olje og gass sør i Australbukta, som kan sammenlignes med Norges Lofoten: Et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
AUSTRALIAS LOFOTEN: I dag blir Statoil til Equinor. Senere i år planlegger oljegiganten å bore etter olje og gass sør i Australbukta, som kan sammenlignes med Norges Lofoten: Et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er historisk når Norges oljeflaggskip Statoil i dag vedtar å bytte navn til Equinor. Selskapet vil vise at de er med på den grønne omleggingen av energimarkedet og har satt som mål at 15–20 prosent av investeringene skal være fornybare innen 2030.

Det er altfor dårlig for et oljeselskap som ønsker å bli et energiselskap, og i dag er fornybarsatsingen på stusslige 3,5–5 prosent.

Når de samtidig leter etter omstridt olje rekordlangt både nord og sør tyder det på at navnebyttet er lite annet enn dyr grønnvasking.

Vi har allerede funnet mer olje og gass i verden enn vi kan forbrenne hvis vi skal greie klimamålet om å unngå en temperaturøkning på 1,5 grader. Da er det virkelig helt meningsløst å lete etter ny olje og gass som vi vet at verden aldri kan forbrenne.

Statoil leter etter olje i stadig mer ekstreme naturområder der eventuelle oljesøl vil ha katastrofale følger. Det er det mest aggressive selskapet i jakten på olje i arktiske områder der havisen allerede smelter. Sammen med Natur og Ungdom har vi saksøkt den norske staten for å åpne opp for oljeboring i Barentshavet som vi mener strider mot vår og fremtidige generasjoners grunnlovsfestede rett til et sunt miljø. Likevel kjører Statoil på, og skal i sommer bore på to oljelisenser omfattet av vårt klimasøksmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer