Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Statoil blir Equinor:

Same shit, new wrapping?

Statoil fjerner olje fra navnet og skal satse fornybart. Da henger det ikke på greip å sende borerigger til sårbare og uberørte naturområder for å tyne ut olje som ikke kan forbrennes.

AUSTRALIAS LOFOTEN: I dag blir Statoil til Equinor. Senere i år planlegger oljegiganten å bore etter olje og gass sør i Australbukta, som kan sammenlignes med Norges Lofoten: Et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
AUSTRALIAS LOFOTEN: I dag blir Statoil til Equinor. Senere i år planlegger oljegiganten å bore etter olje og gass sør i Australbukta, som kan sammenlignes med Norges Lofoten: Et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er historisk når Norges oljeflaggskip Statoil i dag vedtar å bytte navn til Equinor. Selskapet vil vise at de er med på den grønne omleggingen av energimarkedet og har satt som mål at 15–20 prosent av investeringene skal være fornybare innen 2030.

Det er altfor dårlig for et oljeselskap som ønsker å bli et energiselskap, og i dag er fornybarsatsingen på stusslige 3,5–5 prosent.

Når de samtidig leter etter omstridt olje rekordlangt både nord og sør tyder det på at navnebyttet er lite annet enn dyr grønnvasking.

Vi har allerede funnet mer olje og gass i verden enn vi kan forbrenne hvis vi skal greie klimamålet om å unngå en temperaturøkning på 1,5 grader. Da er det virkelig helt meningsløst å lete etter ny olje og gass som vi vet at verden aldri kan forbrenne.

Statoil leter etter olje i stadig mer ekstreme naturområder der eventuelle oljesøl vil ha katastrofale følger. Det er det mest aggressive selskapet i jakten på olje i arktiske områder der havisen allerede smelter. Sammen med Natur og Ungdom har vi saksøkt den norske staten for å åpne opp for oljeboring i Barentshavet som vi mener strider mot vår og fremtidige generasjoners grunnlovsfestede rett til et sunt miljø. Likevel kjører Statoil på, og skal i sommer bore på to oljelisenser omfattet av vårt klimasøksmål.

Den ene brønnen, Korpfjell Deep, ligger i det nordligste området åpnet for oljeleting i Norge, innenfor den sårbare polarfronten og har stor tetthet av truede sjøfugler. I dag skal generalforsamlingen stemme over vårt forslag om å stanse all planlagt aktivitet på disse lisensene frem til det foreligger en rettskraftig dom. Hvis Statoil virkelig mener alvor med at de staker ut en ny kurs, må de støtte forslaget.

Senere i år planlegger oljegiganten å bore etter olje og gass sør i Australia. Australbukta kan sammenlignes med Norges Lofoten: Et uberørt område med sårbar natur og dyrearter som allerede er truet av klimaendringer.

Forskere anslår at over 85 prosent av artene som bor der ikke finnes noe annet sted på jorden. Jeg fikk selv oppleve den ville og vakre naturen i Australbukta på en båttur nettopp. I havet rundt oss svømte utrydningstruede sjøløver og hvalen sørkaper.

Det var veldig vanskelig å se for seg en gigantisk oljeinstallasjon midt blant sjøløver, sel, fisk, hai, hval og vakre leafy sea dragons.

På fastlandet møtte jeg fiskere og turoperatører som er svært bekymret for at oljeboringen vil ødelegge naturen og levebrødet deres. Både seismikkskyting og oljesøl kan ha katastrofale følger for de unike økosystemene i Australbukta. Statoil har foreløpig ikke lagt frem noen plan for hvordan de vil håndtere oljesøl. Australia har nesten ingen oljevernberedskap og det britiske oljeselskapet BP har beregnet at det vil ta minst 35 dager å stanse en oljeutblåsning.

Vi frykter en ny Deepwater Horizon-ulykke. Både BP og Chevron har trukket seg fra området, mens vårt eget statlige oljeselskap vil kjøre på med dypvannsboring midt i denne naturperlen. Statoil er også inne i andre ekstremprosjekter i verden, som skifergass i USA og boring etter olje i sårbare Patagonia i Argentina.

Statoil slår seg selv på brystet og sier at de skal ta sin del av ansvaret for å få ned klimagassutslippene i verden. Å redusere utslipp fra produksjonen er vel og bra, men det er fra eksport og brenning av olje og gass de virkelig store utslippene kommer.

Hvis Statoil mener alvor med klimaplanene, så må de følge opp ord med handling. De må satse massivt på fornybart og trekke seg ut av Arktis og Australia og andre ekstreme oljeprosjekter verden over.

Frem til selskapet faktisk investerer mer i fornybart enn fossilt, så passer det fint å fortsette å hete Statoil.

Ved å endre navnet til Equinor så følger det et ansvar, et ansvar som selskapet tydeligvis ikke har tatt ennå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!