VAREMERKE: Først og fremst avslører Hovden en oppriktig kjærlighet til folket lengst der nord. Foto: Utsnitt fra omslaget
VAREMERKE: Først og fremst avslører Hovden en oppriktig kjærlighet til folket lengst der nord. Foto: Utsnitt fra omslagetVis mer

«Sameland» er for Finnmark det «Disney World» er for Florida

I hvert fall i en vittig, norsk debutroman.

||| BOK: Leif og Roy er to nokså stusslige ungkarer som jobber på posten i Kirkenes. De drømmer om raske penger og et sorgløst liv i Syden. Det gir dem ideen til opplevelsessenteret Sameland, der turister kan «komme i kontakt med sitt indre reinsdyr».

De finner en myr i Pasvikdalen, rapper to lavoer fra en hissig finsk suvenirselger, leier to reinsdyr av samen Ailo Ballo og kler ut transvestittsamen Fredrik som sjaman. Sprit kjøper de av noen skumle russiske fiskere, i håp om at turistene skal bli så fulle at de ikke legger merke til at Samelands grundere ikke har peiling på samisk kultur.

SameterrorMiniportrettene — eller karikaturene — står tett i denne boka, som av forlaget har fått den flytende merkelappen «feel good»: Ailo Ballo har dilla på russiske damer og null tenning på sin stakkars kone som kaster ham ut, mens hun gråtende roper «pul meg, Ailo».

Geir Hilmar planlegger et ran iført kaninkostyme. Audun Gåsland har hatet samer siden han var tolv, og hunden hans ble skutt av noen samer som påsto den angrep reinflokken. Audun starter sin egen terrorgruppe gjennom å kle seg ut som same og skjære ned flaggstenger — slik at samene får skylda.

LATTER: Magne Hovden har skrevet noe så sjeldent som en humoristisk roman. Foto: Aschehoug
LATTER: Magne Hovden har skrevet noe så sjeldent som en humoristisk roman. Foto: Aschehoug Vis mer

Kåte og fulleMagne Hovden bor selv i Kirkenes og livnærer seg som litteraturagent, forfatter, oversetter, fraktmegler og gullgraver. Han har blant annet skrevet humorbøker, og det er vel i den sjangeren «Sameland» kan plasseres. Hovden harselerer over fulle og kåte nordlendinger, fulle og kåte samer, fulle finner, fulle russere.

Han harselerer over turistindustrien og urbefolkningsproblematikken, gjennom et fransk par som kommer til nord for å høre om samenes tragiske historie. Et spill byr boka også på, med regler som «Rykk inn mot midten etter en runde fra Start. Gjør narr av de som ligger bak deg, baksnakk de som ligger foran».

Kjærlighet til nordFørst og fremst avslører Hovden en oppriktig kjærlighet til folket lengst der nord. Landsdelen med de lange mørke vintrene, og all myggen som forstyrrer den korte lyse sommeren. Men der innbyggerne er velsignet med «denne uanstrengte ærligheten som så ut til å gi folk en slags trygghet og ro». Det går bra til slutt i «Sameland», som ender i en ellevill situasjonskomedie - og med den politisk ukorrekte moralen om at forbrytelser lønner seg.

For å få en smakebit av hva denne sjarmerende debuten byr på, anbefaler jeg et klikk på "www.sameland.net". Der får du blant mye annet et sjenerøst tilbud om å «do a joik with Mismoto from Japan!».

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 8. februar 2010.

«Sameland» er for Finnmark det «Disney World» er for Florida