«Sameland» er for Finnmark det «Disney World» er for Florida

I hvert fall i en vittig, norsk debutroman.

VAREMERKE: Først og fremst avslører Hovden en oppriktig kjærlighet til folket lengst der nord. Foto: Utsnitt fra omslaget
VAREMERKE: Først og fremst avslører Hovden en oppriktig kjærlighet til folket lengst der nord. Foto: Utsnitt fra omslaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Leif og Roy er to nokså stusslige ungkarer som jobber på posten i Kirkenes. De drømmer om raske penger og et sorgløst liv i Syden. Det gir dem ideen til opplevelsessenteret Sameland, der turister kan «komme i kontakt med sitt indre reinsdyr».

De finner en myr i Pasvikdalen, rapper to lavoer fra en hissig finsk suvenirselger, leier to reinsdyr av samen Ailo Ballo og kler ut transvestittsamen Fredrik som sjaman. Sprit kjøper de av noen skumle russiske fiskere, i håp om at turistene skal bli så fulle at de ikke legger merke til at Samelands grundere ikke har peiling på samisk kultur.

SameterrorMiniportrettene — eller karikaturene — står tett i denne boka, som av forlaget har fått den flytende merkelappen «feel good»: Ailo Ballo har dilla på russiske damer og null tenning på sin stakkars kone som kaster ham ut, mens hun gråtende roper «pul meg, Ailo».

Geir Hilmar planlegger et ran iført kaninkostyme. Audun Gåsland har hatet samer siden han var tolv, og hunden hans ble skutt av noen samer som påsto den angrep reinflokken. Audun starter sin egen terrorgruppe gjennom å kle seg ut som same og skjære ned flaggstenger — slik at samene får skylda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer