Samepop-comeback

TANA (Dagbladet): På 70-tallet herjet de Norsktoppen og platelistene med sin visejoik. Gruppa Tanabreddens ungdom er ikke så unge som de var, men er nå tilbake med en «best of-CD».

Tanabreddens ungdom - Deatnogatte Nuorat på samisk - markerte seg med sin melodiøse visejoik.

Tre plater ble det. Debutplata solgte hele 25000 eksemplarer. Så ble andre ting i livet viktigere enn å turnere og leve av musikk.

- Vi trodde vi var gått i glemmeboka. Men de siste åra har mange etterspurt de gamle platene våre.

Men selskapet vårt fra den gang har opphørt å eksistere, og opptakene fantes ikke lenger. Derfor valgte vi å samle vårt beste materiale, 17 sanger, på en ny «best of-CD», forteller Hartvig Hansen.

De fire dro til Oslo for å spille inn slagerne på nytt. Lillebjørn Nilsen og Steinar Ofsdal deltok på innspillingene på 70-tallet, og stilte nok en gang opp for sine gode venner fra Sameland.

- Dere er kommet opp i åra, navnet på gruppa er kanskje ikke helt dekkende nå?

- Vi vurderte å skifte til «Tanabreddens aldrende ungdom», men fant ut at det beste var å holde på en gammel suksessoppskrift.

Gruppa var de første samiske artistene som ga ut plate i Norge. De ble landskjente med sin Tana-joik i ei tid da samisk ikke var helt stuereint her til lands.

- Jeg tror nok kanskje vi var med på å gi samene litt mer sjølrespekt. I dag er det flott å se den samiske kulturblomstringen, hvor mange som tør å uttrykke seg på egne premisser og eget språk, sier Hansen.

Den 25. august opptrer gruppa i Oslo.

Og sirkushestene gir seg ikke: Neste år kommer trolig en ny CD med flunkende nytt materiale.

<B>LØFTET SAMEKULTUREN:</B> Tanabreddens ungdom består av Tore Aslaksen, Ingvald Guttorm, Hartvig Hansen og Irene Pettersen.