Samer og djevler

Informativt om Satans forferdelige tyrannisering av djevlebesatte samer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I mai 1716 steg teolog og misjonær Thomas von Westen om bord i skipet «Kong Dan», som var på vei mot Vadsø og Varanger. Med seg hadde han 384 eksemplarer av Luthers katekismer, 500 abc-er, 50 nytestamenter og 30 salmebøker.

Målet var å kristne samene. For, som det ble hevdet: «Djevler følger alltid etter samene. De kan aldri bli fri fra dem.»

Djevlebesatte samer

Religionshistoriker og forfatter Brita Pollan har nå skrevet historien om 1700-tallets «kristne» framstilling av samene. Pollan er en original røst i det faglitterære Norge. Hun står bak titler som «Ritualer for menns ærefulle død» og «Jesusbarnet og andre hellige barn». Et hovedtema for henne er myteteori, religionspsykologi og samisk kultur.

Boka med den tvetydige tittelen «For djevelen er alt mulig», introduserer fem bøker skrevet i begynnelsen av 1700-tallet. Samtlige har som utgangspunkt at samene var djevlebesatte, og at deres religion var styrt av den onde selv. Isaac Olsen var først ute med boka som hadde den betegnende tittelen «Om lappernes vildfarelse og overtro» (ca. 1715). Her akker han seg over det forferdelige i at «Satan tyranniserer disse forblindede barbarer og hedninger».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer