Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sametingets homostøtte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NETTVERK: Dagbladet har 16. juni oppslag om at Sametinget gir millionstøtte til et samisk homonettverk uten medlemmer, noe statssekretær Kjell Erik Øye i Barne- og likestillingsdepartementet synes å mene er uforsvarlig. Statssekretærens uttalelser vitner om manglende forståelse for de utfordringer det samiske samfunnet står overfor generelt og utfordringene samiske homofile har spesielt.

Sametinget har for det første ikke gitt organisasjonsstøtte i millionklassen. Det er gitt støtte til fire ulike konkrete prosjekter på til sammen 480 000 kr drevet av et samisk homonettverk. Prosjektene blir selvsagt fulgt tett opp fra Sametingets side slik at de blir brukt etter formålet.

For det andre er det samisk sivile samfunnet med frivillige organisasjoner skjørt. Det kan ikke på alle områder uten videre sammenlignes med det frivillige organisasjonslivet i det norske samfunnet. Sametingets oppgave er å stimulere og understøtte de initiativ som tas for å styrke et samisk sivilsamfunn. Det er verken å sløse med midler eller ikke ha kontroll på hva de går til.

For det tredje er holdningene til homofile i mange deler av det samiske samfunnet ofte svært negativt og sterkt stigmatiserende. Det er ikke bare lett å være åpen homofil, og det er nok særlig vanskelig å være en åpen samisk homofil. Bare det å melde seg inn i en homoorganisasjon med tilgjengelige medlemslister er derfor en stor barriere for mange samer.

På denne bakgrunn faller statssekretær Kjell Erik Øyes utspill, med støtte fra lederen i LLH Jon Reidar Øyan, overfor det samiske homoinitiativet til Risten Ravna Hætta som underlig. Det er forståelse og signaler med ønske om positivt samspill et viktig samisk initiativ trenger fra likestillingsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!