E18: Vi kan ikke kaste bort 40 milliarder kroner på et sosialt forkastelig prosjekt i Oslo-regionen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
E18: Vi kan ikke kaste bort 40 milliarder kroner på et sosialt forkastelig prosjekt i Oslo-regionen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Debatt: Veifinansiering

Samfunnets elementære transportårer kan ikke være forbeholdt de rike

Utbygging av E18 må reverseres fordi det er sosialt forkastelig.

Meninger

Et bredt flertall på Stortinget har vedtatt at E18 inn mot Oslo fra vest skal utvides med enda flere filer. Søndag 1. oktober var det takstøkning i Oslos bomring, men prisene blir mye dyrere dersom E18-prosjektet realiseres. Nå må Stortinget ta en ekstra runde i rundkjøringen og kjøre rett tilbake der de kom fra.

Utbygging av E18 må reverseres fordi det er sosialt forkastelig. Hvem skal egentlig bruke denne veien? Mange av dem som bruker E18 jevnlig har ikke noe annet transportalternativ. Ifølge NRK kan framtidas bompenger bli opp mot 250 kroner tur/retur. Konsekvensen vil bli at bare de rikeste vil ha råd til å benytte seg av veien.

Prosjektet koster ufattelig mye penger. Utvidelse av veien er anslått til å koste 40 milliarder kroner – mer enn halvparten av finansieringen skal skje via innkreving av bompenger. Høyre mener at takstene skal være så høye at man ikke får trafikkøkning på veien. Hvorfor i all verden trenger vi da en ny vei?

På toppen av det hele har ikke prosjektet noen virkning på «problemet» man vil løse. Ifølge Transportøkonomisk institutt gir bredere veier alltid mer kø. Da man halverte kapasiteten på deler av Ring 3 i fjor, spådde alle trafikkaos. Men det viste seg at informasjon var nok til å forandre atferd hos bilistene. Det samme skjedde ved innføring av rushtidsavgift i Bergen i år.

Alle som er mot mangedobling av bompenger må ha integritet til å være imot utbygging. Samfunnets elementære transportårer kan ikke være forbeholdt de rike. Vi kan ikke kaste bort 40 milliarder kroner på et sosialt forkastelig prosjekt i Oslo-regionen. Husk at alle veier som fører til Rom, også fører bort fra Rom.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.