- Samfunnets mørke kroker kan nå forbli mørklagt etter PSTs opptreden

Norske filmskapere i harnisk etter PST-razzia hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Mener norsk dokumentarfilm er sterkt skadelidende.

MENER PST MINNER OM POLITI I DIKTATURLAND: Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentarfilm ved Høgskolen på Lillehammer. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MENER PST MINNER OM POLITI I DIKTATURLAND: Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentarfilm ved Høgskolen på Lillehammer. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) troppet mandag kveld opp hos den prisbelønte filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen (43).

Da de dro igjen, hadde de med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Det norske filmmiljøet slår nå ring rundt Imtiaz Rolfsen, og sier PST skader både dokumentarfilmens og journalistikkens vilkår i Norge.

- Minner om diktaturstater - Dette er en skam, og jeg er dypt bekymret for at det nå skal bli vanskeligere å få kilder og varslere til å stå fram om kritikkverdige forhold, sier Erling Borgen.

Han er dokumentarist og professor i samfunnskritisk dokumentarer ved Høgskolen i Lillehammer.

- Kildebeskyttelse er veldig viktig, og når man begynner å tukle med den truer det både ytringsfriheten og demokratiet fordi kildenettet vil tørke inn, sier Erling Borgen. 

- PST innvarsler nå tilstander jeg bare har sett i land som Aserbajdsjan og latin-amerikanske diktaturstater. PST er inne på en uhyre farlig vei, legger han til.

Det er dokumentaren Imtiaz Rolfsen lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge som er årsaken til PST-razziaen.

Prosjektet har pågått siden januar i fjor, med støtte fra Fritt Ord og Norsk filminstitutt, og Rolfsen sier han vil ha en første versjon av filmen klar over sommeren. 

Filmskaper Nils Gaup reagerer også og mener PST forsurer kildevernet i Norge.

- PST kjører vel neppe en razzia hos Dagbladet fordi en journalist der jobber med sak om IS-krigere. Denne aksjonen gjør det omtrent umulig for dokumentarskapere å komme i kontakt med viktige kilder, sier han. 

PST: - Det hastet Regissør Rolfsen slo igjennom med spillefilmen «Izzat» i 2005, og har seinere regissert «Varg Veum - Bitre blomster» (2007) og Ivar Ambjørnsen-filmen «Den siste revejakta» (2008). I 2014 ble han tildelt Klassekampens kulturpris Neshornet.

POLITI I SIVIL: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida mandag opp hos Rolfsen vest i Oslo. Foto: Dagbladet
POLITI I SIVIL: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida mandag opp hos Rolfsen vest i Oslo. Foto: Dagbladet Vis mer

PST har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

I en pressemelding på egne sider skriver sikkerhetstjenesten at de fikk konkrete opplysninger om at viktige bevis befant seg hjemme hos Imtiaz Rolfsen. 

«Opplysningenes karakter gjorde at det var høy grad av sannsynlighet for at dette var riktig. Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning framsto det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtida ville bli forspilt», heter det i uttalelsen. 
Forbanna Filmforbund Ved Filmforbundet fnyser man av PSTs razziaforklaring.

- Det er jo helt absurd! Som om Ulrik Imtiaz Rolfsen, som har jobbet med prosjektet i 18 måneder, skulle slette materialet sitt. PSTs utspill har ingen substans i virkeligheten, sier forbundsleder i Filmforbundet Sverre Pedersen til Dagbladet.

Han hevder det vil bli vanskeligere for journalister og filmskapere å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet vårt framover som følge av PSTs opptreden overfor Imtiaz Rolfsen.

- Jeg frykter at mange potensielle kilder vil være tilbakeholdne, og da snakker vi om kilder som sitter på informasjon om seksuelle overgrep, pedofiliringer, økonomisk kriminalitet, mafiavirksomhet og så videre. Alle samfunnets mørke kroker kan nå forbli mørklagt som følge av PSTs opptreden, sier han og legger til:

- Hvordan hadde folk reagert om dette skjedde i «Brennpunkt»-redaksjonen i NRK eller hos Dagbladet, spør Pedersen, som mener politiker og samfunnet må si klart ifra at norsk politi nå har trådt over streken. 

MENER POLITIET SKADER NORSK FILM: Sverre Pedersen i Filmforbundet raser mot PST. Foto: Anders Grønneberg
MENER POLITIET SKADER NORSK FILM: Sverre Pedersen i Filmforbundet raser mot PST. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer