- Samfunnets mørke kroker kan nå forbli mørklagt etter PSTs opptreden

Norske filmskapere i harnisk etter PST-razzia hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Mener norsk dokumentarfilm er sterkt skadelidende.

MENER PST MINNER OM POLITI I DIKTATURLAND: Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentarfilm ved Høgskolen på Lillehammer. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MENER PST MINNER OM POLITI I DIKTATURLAND: Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentarfilm ved Høgskolen på Lillehammer. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) troppet mandag kveld opp hos den prisbelønte filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen (43).

Da de dro igjen, hadde de med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Det norske filmmiljøet slår nå ring rundt Imtiaz Rolfsen, og sier PST skader både dokumentarfilmens og journalistikkens vilkår i Norge.

- Minner om diktaturstater - Dette er en skam, og jeg er dypt bekymret for at det nå skal bli vanskeligere å få kilder og varslere til å stå fram om kritikkverdige forhold, sier Erling Borgen.

Han er dokumentarist og professor i samfunnskritisk dokumentarer ved Høgskolen i Lillehammer.

- Kildebeskyttelse er veldig viktig, og når man begynner å tukle med den truer det både ytringsfriheten og demokratiet fordi kildenettet vil tørke inn, sier Erling Borgen. 

- PST innvarsler nå tilstander jeg bare har sett i land som Aserbajdsjan og latin-amerikanske diktaturstater. PST er inne på en uhyre farlig vei, legger han til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer