BEGRENSET NØYTRALITET: Kulturminister Thorhild Widvey (H) inviterte i går medierepresentanter til åpen høring. Men det var stort sett nokså lukkede løsninger som ble diskutert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEGRENSET NØYTRALITET: Kulturminister Thorhild Widvey (H) inviterte i går medierepresentanter til åpen høring. Men det var stort sett nokså lukkede løsninger som ble diskutert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Samfunnets pressestøtter

I går spurte kulturminister Thorhild Widvey mediene til råds om pressestøtten. Mediene mente at mediene burde støttes.

Kommentar

Det har mediene selvsagt helt rett i. Basert på hvor ofte kulturministeren nikket positivt i løpet av gårsdagens åpne høring virket det som kulturministeren er blitt enig. Det virker som det ikke lenger som om spørsmålet er hvorvidt mediene bør støttes, men hvordan.

Det er sjelden Kulturdepartementet på kort varsel inviterer til åpne høringer, for så å legge høringene til seint fredag ettermiddag. Ifølge kulturministeren pleide folk der hun bor i Oslo å være på vei til fjells på den tiden. Men i regjeringsbygg R5 var høringen godt besøkt. Av dette kan man slutte at pressefolk ikke bor i Holmenkollen. Eller at de virkelig, virkelig trenger pressestøtten sin.

Det nye siden sist var at ESA onsdag godtok Kulturdepartementets utkast til «plattformnøytral pressestøtte». Det skal ikke lenger spille noen rolle om folk kjøper avisa i papirversjon eller på nett. Vel å merke så lenge de kjøper den. Vil du ha pressestøtte for en nettavis må den først stenges for åpen og gratis lesning. Støtte gis bare for aviser som tar betalt på nett. Ingenting tyder på at støtten vil blir så «plattformnøytral» at løssalgsaviser også vil kunne få støtte. Avisene vil sannsynligvis også være brede allmennaviser etter klassisk modell, nettaviser som spesialiserer seg på ett eller noen tema er ekskludert.

Så hvis plattformsnøytraliteten bare utvides til å gjelde brede allmennaviser som selges i abonnement på Internett legger departementet mer til rette for å lose dagens støttemottakere over på nett enn på å utvide støtteordningen til nye aktører. Problemet er at ingen i dag kan vite om abonnementsbaserte allmennaviser plassert bak betalingsmur på nett virkelig er medienes vidunderlige nye framtid. Departementet vi gi mediene frihet til å tilpasse seg framtida. Da bør de være svært forsiktige med samtidig å definere for nøyaktig hvordan den framtida bør se ut.

Endringene bør heller ikke være så brå at verdifulle medier dør i overgangen. Departementet ønsker å innføre lavmoms. Det er igjen mest gunstig for betalingstilbud på nett, som slik får lavere moms enn i dag. Men dagens papiraviser tåler dårlig å bli pålagt moms. Overgangsordninger kan selvsagt stramme skruen til langsommere. Men det er en mager trøst.

Sterke medier er en avgjørende hygienefaktor for vårt demokrati, både lokalt og nasjonalt. Det vi nå ser skje er at redaksjonene gradvis svekkes. Departement bør ikke være for trygge på at det å hjelpe avisene over i en nettvirkelighet med lav betalingsvilje og større kamp om annonsekronene vil løse det problemet.