SANA: Iman Meskini hadde hovedrollen i siste sesong av «Skam». Foto: NRK
SANA: Iman Meskini hadde hovedrollen i siste sesong av «Skam». Foto: NRKVis mer

Samfunnsdebatten har litt å lære av «Skam»

Selv om «Skam» ikke var så opptatt av samfunnsdebatten.

Kommentar

Obs: Spoilers i massevis.

«Skam» er over, og det sluttet ikke helt som jeg hadde trodd. I alle fall ikke da jeg anmeldte de første minuttene av fjerde sesong, og skrev at «nå vil «Skam» ta oss inn i hjertet av samfunnsdebatten». Eller da jeg skrev «Er det endelig Sanas tur til å hooke?» om den første episoden.

Det ikke ble noe hooking, og ikke så mye samfunnsdebatt. VGs tv-anmelder, Vilde Imeland, mener det har gjort sesongen feig. Da hun skulle forsvare anmeldelsen i Dagsnytt 18, brukte hun hooke-tittelen min som eksempel på at mange hadde håpet at Sana skulle «gjøre noe vågalt, som å kaste hijaben, debutere seksuelt, eller vanære profeten». Flere hadde definitivt håpet det, det er bare å lese Document.no. Eller kanskje Minerva. Det betyr ikke at de burde fått viljen sin. Og jeg var ikke blant dem, det er tross alt et stykke fra litt kyssing til full religionsfornektelse.

Å tro at Sana kunne kastet hijaben denne våren, er naivt. Det ville vært vanskelig å forsvare overfor fansen, og det ville neppe gjort serien noen tjeneste.

FERDIG: Skuespillerne fra «Skam» uttrykker hva de føler nå som «Skam»-eventyret straks er over. Video: Henriette Eilertsen / Marie Røssland Vis mer

En styrke ved «Skam», men også en hemsko, har vært hvordan serien har blitt tolket i offentligheten. Jeg tror det startet da Noora sprang inn i armene til William på brua utenfor Månefisken. Det var da vi for alvor begynte å diskutere: Var det riktig å la henne gjøre det? Hvilke signaler sender det? Er ikke William veldig manipulerende?

Så kom festen hos den ekle broren hans. Støttesamtaler med venninnene. Oppgjøret med overgriperen, en sterk og viktig scene, men også oppsiktsvekkende formanende til drama å være: Se her, kjære seere, sånn håndterer dere utpressing og nettovergrep. Neste sesong fortsatte i samme spor, blant annet med kompisgjengens forbilledlige reaksjoner da Isak fortalte at han var homofil. Jonas ble en mønsterbestevenn.

NORSK SOMMER: Da Dagbladet møtte Skam-stjernen Henrik Holm aka «Even» fortalte han om sommerplanene. Den unge skuespilleren prøvde til og med å vise fram dialekt-ferdigheter utenfor hjemtraktene. Video: Marie Røssland Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

I den ene rørende scenen etter den andre har «Skam» vist eller fortalt hvordan vi bør oppføre oss. Kanskje har vi av og til lest serien for mye som en fasit, en hakkespettbok for ungdomslivet. For de gangene noen har vært uenige i det heltene har sagt eller gjort, har det blitt rabalder. Som med Noora og William, eller da Isak fortalte Sana at hun måtte godta dumme spørsmål om islam.

Hvor mye bråk ville det ikke blitt dersom Sana, en av seriens sterkeste karakterer, hadde endt opp med å fornekte religionen sin? Det ville vært et kjipt signal til «Skam»s mange muslimske fans, det er i alle fall sikkert.

Likevel har både tidligere sesonger (hijabmafia-plottet spesielt) og starten på denne hintet om en form for religionsopprør. Og det er ikke så rart dersom mange seere ønsket det velkommen. Ved islam, som ved de fleste andre religioner, finnes det problematiske sider som er verdt å diskutere. «De skamløse jentene» fronter flere av dem i offentligheten for tida, og at en serie ved navn «Skam» kunne støttet dem, er ikke så vanskelig å se for seg. Det er også mange måter man kunne diskutert religion på, i enda større grad enn det «Skam» har gjort, uten å gjøre hovedpersonen til avhopper.

Men hva slags serie ville vi fått da?

Tema for sesongen var ikke islam eller minoritetsproblematikk. Heller ikke romansen mellom Sana og Yousef. Det var bare ramme og motiv. Det store temaet, som også binder sesongene sammen, har vært vennskap og hva vi alle kan bety for hverandre. Sesongens store klimaks var ikke Yousef og Sanas date ved Operaen, men russebilscenen, den beste i hele «Skam»-historien: Scenen der Sana tror hun har støtt fra seg alle venninnene, hun har oppført seg forferdelig mot dem, men de tilgir henne – og det på helt nydelig vis.

Så får det heller være at jeg, i likhet med VGs utskjelte anmelder, synes deler av den siste sesongen har vært litt seig. Jeg kunne ønsket meg flere tvister, mer drama, men ikke nødvendigvis mer hooking eller islamkritikk. En så betent debatt kunne lett overskygget de sidene ved «Skam» som faktisk viste seg å være viktigere.

DETTE SKJEDDE I KULISSENE: Ulrikke Falck og Henrik Holm fra «SKAM» avslører hva som skjedde i TV-seriens kulisser. Video: Henriette Eilertsen / Marie Røssland / Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

Derimot kan debatten gjerne lære litt av tv-serien. For framfor alt har «Skam» vært en serie som har brakt folk sammen. Både på skjermen og i publikum.

Den har vist oss hvor mye vi har til felles, uansett alder, kjønn, legning og livssyn. At vi ikke skal være så raske til å mistro hverandre, og at vi kommer lenger med kjærlighet enn med hat. Slik sett finner du knapt en viktigere og mer samfunnsaktuell serie i 2017.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.