Samfunnsfiender

Cast har dopet seg ned i rennesteinen. F\'EM er dømt til fengsel for å ha slått ned en politimann. Og DJen deres ble tatt med våpen på flyplassen i København. Det skulle bare mangle at gutta i Equicez lager god hip hop.

Du møter Equicez på Dagbladet.no/FREDAG. Send inn spørsmål nå - SE, NEGRENE FIKK bilde i avisa!

Rapperen F\'EM (23) viser fram Dagbladet til kompis og medrapper Cast (23). Equicez-gutta er avbildet fordi de forsvarer norske artisters rett til å ruse seg på scenen. Cast lever i hvert fall opp til uttalelsene der han kommer gående full bortover Møllergata i Oslo. Han har vært på byen og bomma øl.

- Haha, jeg fikk 100 spenn av Tommy Tee. Jeg sa jeg hadde bursdag.

TIRSDAG KOM EQUICEZ\' debutalbum, «State Of Emergency ¤|Generation Equiz», et bekkmørkt teppe av historier fra Oslos bakgater. Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen trillet terningkast seks. «Årets norske debut», mente Dagbladets anmelder.

- Hvis vi lever til vi gir ut den neste plata, så blir den mye lysere. Jeg vet da faen. Jeg prater om døden tusen ganger i løpet av plata, sier F\'EM

- Jeg håper jeg dør snart, sier Cast stille.

- Jeg håper jeg dør snart selv. Det er sikkert mye lettere. «Death got to be easy \'cause life is hard». Hør på 50 cent.

- Hvorfor har dere det så jævlig?

- Det er noe oppe i hue mitt, mener Cast.

- Det er bare mental dritt. Folk er forskjellige og dette er dritten vi sliter med. Du må ha blues, liksom. Hvis ikke er du blind. Bare se på verden.

Cast har fått en halvliter i hånda av manager Julian.

- Jeg er happy når jeg drikker, liksom, sier han.

EQUICEZ BESTÅR AV to norgesmestre i freestylerapping. F\'EM rapper på engelsk, Cast rapper på norsk. F\'EM er fullblods chilener. Cast er «like mye white trash som svarting» og oppvokst i Mosjøen. Han føler seg som en nordlending (og snakker nordnorsk når mora ringer) selv om han har blitt kalt en «svart gris» fra han var liten. F\'EM minnes oppveksten i Ski som et helvete, med stadige trusler og voldshandlinger.

- Vi har opplevd en god del rasisme. Men jeg er sterk som faen, du kan ikke knekke meg, forsikrer Cast.

- Det virker som om du kan knekke deg selv?

- Vi er selvdestruktive. Hvis du møtte meg for et par år siden hadde du ikke trodd det. Jeg var på trynet. Jeg var helt på trynet.

- Men nå må da livet smile litt?

- Ja, det står en sekser i avisa, det har noen skrevet. Jeg er aldri fornøyd uansett, sier F\'EM.

- Hva skal til for at dere blir fornøyde?

Cast kvikner litt til.

- Jeg vil ha en villa i Afrika med strømgjerder rundt. Og badebasseng. Ha tjenere og sexslaver og alt mulig. Hehe.

- Jeg er bare hypp på å tjene nok til å spise hver dag, spise og være i studio. Det er det jeg elsker, forteller F\'EM.

CAST HAR VÆRT langt ute, langt nede og langt borte. Han har bodd på gata og kjørt seg selv ned i rennesteinen på dop. Men han har gått veien tilbake. Har ikke røyka hasj eller marihuana på månedsvis. Hadde vært nykter i 18 dager da de to første sekseranmeldelsene kom.

- Jeg hadde egentlig slutta, men da begynte jeg å drikke igjen for å feire, brummer Cast.

- Slutter og starter igjen. Man drikker for å bli kvitt det mentale helvetet, og samtidig går man inn i den paranoide verden igjen, sier F\'EM.

Det er da det glipper ut av Cast.

- Jeg tror jeg røyka weed (marihuana, journ.anm) i går, jeg.

- Du røyka i går, ja? Men du nekter å røyke med oss motherfuckers. Hvem var det du røyka med da?

- Jeg tok bare et trekk.

- Du hadde egentlig slutta?

- Jeg slutta med narkotika, jeg fikser bare ikke å bruke dop. Jeg er allergisk mot alt. Mot øl også. Jeg får utslett og blir feit.

Å SE SØNNEN sin bli narkoman/tok vel knekken på modern/gikk langt over grenser/såret alle jeg elsker/tilbringer nok netter på glattceller/solgte dop, gjorde brekk, alt for å skaffe meg litt penger /sliter fortsatt med abstinenser.

- Jeg hadde ikke sett mora mi på fem år da jeg lagde låten «Mama Proud». Den handler om ting som jeg angrer på. At jeg ikke hørte på henne, at jeg var frekk mot henne. Jeg slo henne en gang også. Sånne ting. Men nå har hun tilgitt meg, smiler Cast.

- Vi har blitt bedre folk, sier F\'EM.

Skjønt:

- Jeg var sinnsykt mye borte da jeg lagde plate, røyka bønner hver dag. Var sinnsykt paranoid i blant, og da jeg hørte en av produksjonene tenkte jeg «faen, vi trenger terapi». Det ble låten «Therapy».

- Hvorfor er det så viktig for dere å fortelle at dere tar dop og gjør gærne ting?

- Hvorfor er det så viktig å fortelle at alt er så blomster og nydelig? Det er mye dritt også. Men vi har jo sangen «Barnslig» hvor vi bare forteller om hvor barnslige vi er. Jeg er 23 år, men er en drittunge som bor hjemme hos mora mi. Jeg prater ikke bare om helvete, men det finnes mye helvete, og da prater jeg om det, sier F\'EM.

FREDAG 2. FEBRUAR i år havnet først Cast, deretter F\'EM og til slutt manager Julian i bråk utenfor nattklubben OTB i Oslo.

- Snuten og vaktene mishandlet meg, sier Cast.

F\'EM og Julian kastet seg inn i kampen på vennens side og gikk løs på både politi og dørvakter. Manageren slapp med 30 dager betinget fengsel, mens F\'EM åker to uker i spjelet i midten av april. I dommen står det at han slo en politimann i ansiktet med knyttneven.

- Jeg kommer til å nekte alt, jeg snekrer ikke en pall. Da kommer de til å putte meg i isolat med én time lufting om dagen. Det er det jeg trenger. På to uker kan jeg skrive to album. Jeg skal uansett ut med soloplate snart.

- Jeg har lovet meg selv å aldri slåss igjen. Det eneste jeg bryr meg om er å bli en bedre rapper for hver dag, bli en bedre person og representere crewet mitt til døden.

- DJen deres ble tatt med to pistoler i innsjekkingen på flyplass i København?

- Han er en del av crewet. Han bytter på DJ-jobben for oss sammen med en annen. Han vet ikke hvor gunnerne kom fra. Det er hans sak å snakke om hvorfor og hva det egentlig var for noe. Vi bare sto og venta på ham i Amsterdam da vi fikk beskjed via sms om å sjekke CNN. Der sto det: «Guns captured at Kastrup airport.»

CAST ER SOSIALKLIENT. F\'EM sier at han «gjør det jeg må gjøre - du skal være jævla dum for å sulte i Oslo.» Begge bor hjemme hos mødrene sine. F\'EM lener seg lengre fram over bordet.

- Vi representerer dyktighet i hip hop, men vi er jo ikke en dritt. Mennesker betyr ikke en dritt. Det er tusener av oss, vi er en svær maurtue, mennesker overalt. Jeg blir kvalm. Hvorfor skal jeg tro jeg er så mye? Jeg er ikke som Morten Abel. Jeg er ikke et kokainhode, heller.Du møter Equicez på Dagbladet.no/FREDAG. Send inn spørsmål nå

SEKS:</B> Equicez har fått terningkast seks i alle riksavisene for sitt debutalbum «State Of Emergency - Generation Equiz».
<B>MØT GUTTA:</B> Du møter Cast (t.v) og F\'EM one på Dagbladet.no/FREDAG mandag klokka 12.00. Send inn spørsmål nå.