Samfunnsforskningens problem

Ottar Brox og Willy Pedersen har ingen svar.

HJERNEFORSKNING: - En flodbølge av nye innsikter er kommet fra disipliner som nevrovitenskap, atferdsgenetikk og biologi, skriver Bjørn Vassnes. Her fra babylaboratoriet ved NTNU i Trondheim.
Foto: Agnete Brun
HJERNEFORSKNING: - En flodbølge av nye innsikter er kommet fra disipliner som nevrovitenskap, atferdsgenetikk og biologi, skriver Bjørn Vassnes. Her fra babylaboratoriet ved NTNU i Trondheim. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «HJERNEVASK»: Norge har stolt på samfunnsforskerne. Vi har trodd at titler betød kunnskap. Så kommer en komiker og viser oss noe annet: Når internasjonale toppforskere blir konfrontert med den norske forskningen, blir de sjokkerte. De norske forskerne har ikke fulgt med i timen, og er så uvant med kritikk at noen reagerer med sinne, og truer med advokat. Det gjør ikke Willy Pedersen 12/3 og Ottar Brox 13/3, som forsøker å møte kritikken på en saklig måte, uten helt å lykkes.

DE BENEKTER IKKE at genene har betydning, men: «Hva skal ho bruke genetikken til, den kriminologen som prøver å forklare at det er så mange flere mord i en nordamerikansk storby enn i en europeisk?», spør Brox. Og: genetikken kan ikke forklare hvorfor folk røyker mindre på Oslo vest enn på Oslo øst, hevder Pedersen, og sier at «den store historien — den om sigarettenes endrete klassedimensjon og mening den kan ikke atferdsgenetikken gi svar på.» Men ingen biologisk orienterte forskere har påstått at de kan svare på de spørsmålene Brox og Pedersen stiller. Ei heller Eia, ei heller undertegnede.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer