Du leser nå Dagbladet Pluss

Samfunnsklovnen Anders Lange har fått en gøyal biografi

Godt skrevet, men litt for uengasjert forfatter.

MINNEVERDIG: Anders Lange med sverd og eggelikør i partilederdebatten i 1973.
 Foto: NTB SCANPIX
MINNEVERDIG: Anders Lange med sverd og eggelikør i partilederdebatten i 1973. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Anders Lange kan virke som en perfekt gjenstand for en biografi. En mer klovnaktig og motsetningsfylt skikkelse i 1900-tallets samfunnsmanesje er det vanskelig å tenke seg. Provokatør og eventyrer, rabiat i sine utspill om skatter og «offentlige inngrep», hundevenn, jeger og naturverner.

Best huskes han nok for sin opptreden i partilederdebatten med sverd og eggelikør.

Er han viktig nok til å få ei bok? Langes fartstid i høyreorienterte kretser favner mange fenomener det er vel verdt å studere. Han var aktiv i slagsmål mot kommunister på 30-tallet. Han var Mussolini-frelst fascist, men Quisling-motstander. Han var grov i kjeften, men sloss mot «smusslitteraturen». Han var motstandsmann og fengslet under krigen, men talte de landssvikdømtes sak etter rettsoppgjøret og støttet apartheidstatene i Afrika. Og han tok initiativet til det som ble Fremskrittspartiet. Mange av partiets motsetninger finnes hos denne «ruvende» skikkelsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.