Samfunnsoppdrag og skatteporno

Jan Omdahl kommenterer skattelistene.

TO ANSIKTER: Medienes skattesøk vekker blandede følelser hos mange. Foto: SCANPIX
TO ANSIKTER: Medienes skattesøk vekker blandede følelser hos mange. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dag er det fest for alle som liker å kikke naboen i kortene. Det vil, etter nettavisenes trafikktall å dømme, si svært mange av oss. Samtidig sier 63 prosent av de som har stemt i DB.nos avstemning at de ikke synes det er greit at skattelistene legges ut på nettet.Tro hvor mange av dem som likevel har benyttet anledningen til å sjekke hva naboer, venner og kolleger tjener?

SKATTELISTENE SKAPER DISKUSJON og blandede følelser hos mange av oss. Når mediene flommer over av informasjon om inntekts- og skatteforholdene til de rike, mektige og berømte, er redaktørene raskt ute med å fortelle kritikerne at det er samfunnsnyttig opplysningsarbeid og kritisk økonomijournalistikk som utøves. Kunnskapen om hvilken realitykjendis eller skiløper som tjente mest i fjor har kanskje ikke all verdens offentlig interesse utover det rent pikante, men det har tilgangen til informasjon om inntektsforholdene til samfunnstopper i politikk, næringsliv og på andre felt.

Det er riktig nok begrenset hva man kan lese ut av skattetallene — skjønt det er interessant i seg selv at Kjell Inge Røkke ifølge skattelistene ikke satt igjen med en eneste krone etter skatt verken i fjor eller i forfjor. Det er også, som førsteamanuensis Espen Andersen ved BI påpeker i en dryppende ironisk kommentar på E24, et åpent spørsmål om offentliggjøringen fører til bedre skattekontroll eller større skatteinntekter til staten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer