Anmeldelse: Stefan Sundström - «Domedagspredikan»

Samfunnsrefser i storform

Første album på fem år har en hilsen til Olje-Norge.

KULLSVART: Stefan Sundström har «pyntet» seg med kull - og ber oss tenke nytt for klimaets skyld. Framtida kan fortone seg kullsvart om vi ikke gjør noe raskt. Foto: Jeanette Anderson
KULLSVART: Stefan Sundström har «pyntet» seg med kull - og ber oss tenke nytt for klimaets skyld. Framtida kan fortone seg kullsvart om vi ikke gjør noe raskt. Foto: Jeanette Anderson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Stefan Sundström (59) har brukt fem år på følge opp «Nu var det 2014», men er i støtet igjen med både samfunnsrefs og egne «utfordringer».

«Domedagspredikan»

Stefan Sundström

Viserock

Plateselskap: Border Music

«Sundström i sitt ess.»
Se alle anmeldelser

Trubaduren nyter stor respekt både i hjemlandet og i Norge, og har vært en mentor for yngre svenske artister som Lars Winnerbäck (43).

Dyrker grønnsaker

Han må riktignok finne seg i å komme i skyggen av sin 16 år yngre kollega, men det tror jeg han lever veldig godt med. Når han ikke dyrker grønnsaker og skriver kokebøker, blant annet fra Træna, spiller Sundström konserter og gir ut plater. En norgesturné står for tur, med start i Drammen 2. oktober.

Klimadagen

Sundström slapp «Domedagspredikan» samtidig med Winnerbäcks nye, på klimadagen fredag. Det er ikke tilfeldig. Ikke tittelen på albumet, heller. Han er mer enn gjennomsnittet opptatt av den store saken akkurat nå, uten at albumet preges mye av det.

Ujevnt

Sundström vil – dessverre for ham, kanskje – alltid bli målt opp mot det ti år gamle albumet «Ingenting har hänt» og hans beste album på 90-tallet. «Domedagspredikan» er en slags oppfølger til «Vitabergspredikan» (1994), som handlet om å få ham sjøl og kameratene til å slutte å drikke og klippe seg og få seg en jobb. Nå handler det om å få menneskeheten til å frigjøre seg fra avhengigheten av olje og kull og innse at det er på tide å legge seg inn til avgiftning.

Slentrende

Albumet sitter ikke umiddelbart, men låtene vokser ved gjentatt lytting - fra lune «Morsan är ett hav», med et nydelig pianospill fra Martin Hederos som fortsetter inn i en slentrende hyllest til Allan Edwall ( «Till Allan») og strålende «Bara va en del» til den litt «rare» avslutningen «Mikrobernas skepp». Ok, vi tilgir den.

Aller best er «Bakvänd kikare», der morfar snakker og filosoferer og tenker på døden (det er for tidlig, Stefan!), akkompagnert av et kirkeorgel, samt «Gud skriver brev» (med et herlig orgelflyt fra Hederos). Han er verken gud eller Jesus, sjøl om han har avbildet sin gamle lydmann Ragge på korset (med en øl i hånda), men har noen tanker rundt tingenes tilstand.

Gode musikere

Med seg har Sundström et knippe meritterte musikere som i tillegg til Hederos (The Soundtrack of Our Lives / Hederos & Hellberg) teller Ola Nyström (Weeping Willows), Nikke Ström (Nationalteatern), og Martin Emtenäs. De gjør jobben til fulle, men blir hjemme når Sundström legger ut på en liten norgesturné fra 2. oktober med start i Drammen. Alle som har opplevd mannen alene vet at det ofte holder lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer