Anmeldelse: Stefan Sundström - «Domedagspredikan»

Samfunnsrefser i storform

Første album på fem år har en hilsen til Olje-Norge.

KULLSVART: Stefan Sundström har «pyntet» seg med kull - og ber oss tenke nytt for klimaets skyld. Framtida kan fortone seg kullsvart om vi ikke gjør noe raskt. Foto: Jeanette Anderson
KULLSVART: Stefan Sundström har «pyntet» seg med kull - og ber oss tenke nytt for klimaets skyld. Framtida kan fortone seg kullsvart om vi ikke gjør noe raskt. Foto: Jeanette Anderson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Stefan Sundström (59) har brukt fem år på følge opp «Nu var det 2014», men er i støtet igjen med både samfunnsrefs og egne «utfordringer».

Trubaduren nyter stor respekt både i hjemlandet og i Norge, og har vært en mentor for yngre svenske artister som Lars Winnerbäck (43).

Dyrker grønnsaker

Han må riktignok finne seg i å komme i skyggen av sin 16 år yngre kollega, men det tror jeg han lever veldig godt med. Når han ikke dyrker grønnsaker og skriver kokebøker, blant annet fra Træna, spiller Sundström konserter og gir ut plater. En norgesturné står for tur, med start i Drammen 2. oktober.

Klimadagen

Sundström slapp «Domedagspredikan» samtidig med Winnerbäcks nye, på klimadagen fredag. Det er ikke tilfeldig. Ikke tittelen på albumet, heller. Han er mer enn gjennomsnittet opptatt av den store saken akkurat nå, uten at albumet preges mye av det.

Ujevnt

Sundström vil – dessverre for ham, kanskje – alltid bli målt opp mot det ti år gamle albumet «Ingenting har hänt» og hans beste album på 90-tallet. «Domedagspredikan» er en slags oppfølger til «Vitabergspredikan» (1994), som handlet om å få ham sjøl og kameratene til å slutte å drikke og klippe seg og få seg en jobb. Nå handler det om å få menneskeheten til å frigjøre seg fra avhengigheten av olje og kull og innse at det er på tide å legge seg inn til avgiftning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer