Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Samholdet i familien er enormt

Odd Nerdrum snakker ut om livet med fengselsdommen.

Maler: Hjemme på atelieret holder Nerdrum på med flere nye malerier. Han håper nå at de nye bevisene i saken kan gjøre han til en fri mann.Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Maler: Hjemme på atelieret holder Nerdrum på med flere nye malerier. Han håper nå at de nye bevisene i saken kan gjøre han til en fri mann.Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

STAVERN: (Dagbladet): - Å motta et brev fra ligningskontoret, begynner Odd Nerdrum (68).

- Det er blant de tre verste tingene et menneske kan oppleve. De to andre er svik i kjærlighet og alvorlig sykdom.
 
-  Forferdelig situasjon Kunstneren har invitert Dagbladet hjem til gården Rødvik utenfor Stavern. Her bor maleren og familien store deler av året, med Nerdrum-elever svinsende rundt i de mange atelierene.

I 2002 gjorde Odd Nerdrum det klart at han aldri mer ville snakke med norske medier. Siden den gang har han vært ytterst ordknapp i offentligheten.

- Nå snakker jeg fordi jeg forsøker å redde livet mitt. Jeg er i en forferdelig situasjon. Når du dømmes til fengsel skal du vite at du har gjort noe veldig galt, men jeg har ikke det. Jeg betalte all skatten jeg var pliktig til.

Har anket På beitet nedenfor de røde husene står en av elevene og tegner en hest, en annen henter kaffe. Kona, Turid Spildo, kommer gående over gårdstunet med hunden Cosette.

Nede i fjæra har en robåt blåst på land, og minner om at det er værhardt hos familien Nerdrum.

I ti år har de hatt skattemyndighetene på nakken, og i sommer ble Odd Nerdrum dømt til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik. Lagmannsretten slo fast at kunstneren har unndratt inntekter på nesten 14 millioner fra skattemyndighetene.

Nerdrum mener han er uskyldig, og har anket til høyesterett.

Nye bevis Dagbladet kunne i går avsløre nye dokumenter i Nerdrum-saken.

Dokumentene viser, kombinert med rettens bevismateriale at retten trolig har talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger. De viser også at retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land. Eksperter Dagbladet har snakket med, mener at de nye bevisene kunne gitt et annet utfall i rettssaken.

Millioner i bankboks I hvit kjortel og grønne gummistøvler klamper kitsch-mesteren inn i atelieret. Han leder an forbi et virvar av malerier, pensler, og paletter. På det ene staffeliet står det store maleriet «Den ukjente», som han er i ferd med å fullføre. I et mørkt hjørne har han satt fram tre pinnestoler og et lite bord.

- Ta, sier Nerdrum bestemt, og peker på en kaffetermos.

Selv tar han en slurk b-tonin, flytende b-vitamin, fra en brun apotekflaske.

- Du la flere millioner kroner i en bankboks i Østerrike, men sa ikke fra til skattemyndighetene. Hvorfor ikke?

- Jeg oppfattet ikke det som et problem. Som jeg har forklart, var det var ikke mine penger så lenge de lå i bankboksen. De var et lån fra Forum Gallery, og jeg rørte dem ikke. En kriminell handling ville vært å stikke av med masse penger og gjemme dem bort i ukjente banker.

Men som mange har påpekt, klinger ordene millioner, bankboks og Østerrike, dårlig i skattesammenheng.

Står sammen: - Dommen har styrket samholdet i familien, sier Odd Nerdrum til Dagbladet.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Står sammen: - Dommen har styrket samholdet i familien, sier Odd Nerdrum til Dagbladet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Dette var en helt vanlig bank, innsynet var opplagt. Velger man en slik bank hvis man skal lure seg unna? Det å lage en orientalsk historie rundt dette er bare tull. Alt ble dessuten betalt skatt av, sier Nerdrum.

- Dommen samler familien - Hvordan har det vært å leve med en dom hengende over hodet?

- Det er slett ikke moro. Men når en familie opplever at faren blir rammet, skjer det noe merkelig. Samholdet blir enormt. Min kone har vært modig all den tid dette har pågått, og jeg må si at guttene mine har vært heroiske. Vi har ikke opplevd noe ungdomsopprør, og jeg tror det skyldes at barna opplever både meg og min kone som opprørske nok. En familie blir samlet når det ytre angriper.

- Dere har bodd lenge i utlandet. Ser du på deg selv som norsk?

- Vet du hva, det har jeg undret meg litt over. Jeg oppfatter meg jo som norsk, men ser Norge på meg som en rettmessig del av seg? Det er jeg usikker på.

- Ville du kommet lengre med et par langrennsski enn med pensel?

- Ja, i sport er det ordentlige lover - den som løper fortest vinner. I kunst er det den mest sympatiske som vinner. Og jeg er ikke særlig sympatisk, det vet jeg jo. Jeg har ikke så god kontakt med mennesker generelt. Jeg klarer ikke sånn der... Hva heter det for noe?

- Small talk?

- Ja. Jeg har ikke den omgangstonen som kreves. Jeg har forsøkt, men det gikk veldig dårlig. Så nå tør jeg ikke prøve mer.

- Muntlig bankboksavtale Bankboksen i Østerrike er en sentral del av Nerdrum-saken. Dagbladet avslørte i går at han overførte 700 000 av bankbokspengene tilbake Forum Gallery i New York, slik Nerdrum hevdet under rettsaken.

- Tilbakeføringen av disse pengene skjedde først etter at ligningsmyndighetene tok kontakt med deg. Hvordan forklarer du det?

- Jeg forberedte meg på å flytte til Island og ordnet opp i en rekke papiraffærer. Avtalen jeg hadde med Forum løp ut den høsten, og da måtte uansett dette lånet tilbakebetales. Som sagt så jeg ikke på pengene som mine egne, og det kunne ikke falle meg inn at brevet fra ligningskontoret skulle utvikle seg til denne saken.

- Hvorfor hadde ikke du og galleriet en skriftlig avtale om bankboksen?

- På den tiden fungerte det ikke sånn i kunstverdenen. Man stolte på hverandre, og avtalen fungerte. Det er mange eiendommelige avtaler mellom kunstnere og gallerister omkring i verden.

- Få kunstvenner Nerdrum kikker ned i spørsmålsarket han ba om å få tilsendt på forhånd.

- Du spør meg «Hvordan oppleves det å ikke bli trodd av retten?» La meg svare på det.

- Jeg har betalt all min skatt, og vel så det. Det er ikke der troverdighetsproblemet ligger. Som kunstner har jeg ikke troverdighet. Det har vært snakket om i mange år, og kommer av at jeg har valgt min egen vei utenfor konsensus. Det kan av og til være meget farlig.

Kunstneren ber om lov til å sitere den tyske filosofen Hegel. «Den som ikke følger tidsånden, skal heller ikke ha rettslig sikkerhet», proklamerer Nerdrum.

- Vil gjøre godt inntrykk - Skjønte du hva jeg sa nå, unge mann? Jeg har få venner i kunstmiljøet og er derfor et enkelt bytte. Hvis det står en gnu alene og det kommer en leopard, er det jo ingen tvil.

- Apropos dyr, hva er det du har på deg?

Nerdrum snur seg rundt og viser fram den hjemmesydde skinnvesten han har trukket over kjortelen.

- Det er mine to geitebukker. De ble slaktet fordi vi måtte reise, eller hva nå det var. Da laget jeg denne. Den hvite geiten er baksiden, den svarte er foran. Synes du den er fin? Jeg får vel gå med den i rettsalen, det gjelder å gjøre et godt inntrykk. Men nå må du stille flere spørsmål.

- Nei, vent, sier Nerdrum.

- Først skal du høre en liten aforisme jeg har skrevet om meg selv. Det er følgende: «Jeg med hele min kropp, er et forbudt ord.»

Byråkrater og kunst Vi skynder oss med neste spørsmål før Nerdrum rekker å spore av til Caravaggio og barokkmalernes overlegne penselføring.

- Ser du på deg selv som en person med orden i papirene?

- Jeg har overlatt disse tingene til andre. Hvis du hadde bedt en byråkrat om å tegne et ansikt, ville det gått veldig galt. Det ville faktisk gått bedre med meg, hvis jeg ble satt til å føre regnskap. Jeg kan ingen ting om data eller mobiltelefoner. Jeg kan ringe med en vanlig telefon, og jeg vet hvordan jeg setter på grammofonen. Det er det jeg kan. Og så kan jeg jo male, da.  

- Men du er på Facebook?

- Jeg var. Men det føltes litt som å snakke til en karpedam. Der satt jeg og var gullfisk sammen med de andre, og så skjer det liksom ikke noe mer. I tillegg oppdaget jeg at bryllup og barndåp fikk mye mer oppmerksomhet, enn virkelig begavede aforismer jeg eventuelt hadde snekret fint sammen. Det blir veldig rart det det der.

- Det skal gå bra Nerdrum reiser seg brått. Han har oppdaget feil på sin kones hals, og bestemmer seg for å ta affære. Med neglen skraper og pusser han litt på maleriet av Turid og Cosette som vandrer i en allé utenfor Paris.

- Hva nå, spør Nerdrum og setter seg ned.

- Det har kommet frem nye dokumenter i saken, hva håper du blir utfallet?

Nerdrum bryter ut i et latterbrøl og dunker b-toninflaska i bordet.

- Huffa meg, har du hørt.  Det var litt av et spørsmål. Det kan du tenke deg selv. Hvis de følger bevisene, så skal det jo gå bra. Det er ikke verre enn det.

Nerdrum-gården: Hunden Cosette, Turid Spildo, og Odd Nerdrum på Rødvik går i Stavern. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Nerdrum-gården: Hunden Cosette, Turid Spildo, og Odd Nerdrum på Rødvik går i Stavern. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer