FESTIVALPLAKATEN: Plakaten til den samiske kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu har blitt fjernet flere steder i Finnmark. FOTO: MÁRKOMEANNU
FESTIVALPLAKATEN: Plakaten til den samiske kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu har blitt fjernet flere steder i Finnmark. FOTO: MÁRKOMEANNUVis mer

Samisk festivalplakat fjernet flere steder i Finnmark

Plakaten med to kyssende menn provoserer. 

(Dagbladet): Plakaten som viser to menn kyssende ikledd tradisjonelle samekofter, har blitt fjernet flere steder i Finnmark.

Plakatene er tatt ned flere steder i Finnmark, skriver den samiske avisa Ságat.

Plakaten har forsvunnet i Kautokeino, i Tana og i svenske Soppero. I Karasjok har plakatene fått henge i fred, og i Sør Troms og Ofoten henger de fortsatt, skriver NRK Finnmark.

Vil vise at all kjærlighet er like mye verdt

Festivalen Márkomeannu, med plakaten som provoserer, er en musikk- og kulturfestival med en samisk profil.

Festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen, sier til Dagbladet at de lagde plakaten for å vise at kjærlighet er like mye verdt i det samiske samfunnet.

Foto: Márkomeannu/Sergey Gavrilov
Foto: Márkomeannu/Sergey Gavrilov Vis mer

- Vi har en helt fantastisk flott plakat i år, som har fått masse positive tilbakemeldinger. Både fra det samiske og det skeive samfunnet.Vi ønsker å ha denne her plakaten fordi vi vil bidra til en positiv debatt, vi vil vise at all kjærlighet er like mye verdt.

- Kan ikke tro det

Langstrand-Andersen forteller at plakaten også var utstilt på en kunstutstilling under Oslo Pride.

- Det har gått rykter om at plakaten har forsvunnet rundt omkring. Men det gjør jo ofte plakater. Man vil helst ikke tro at det ligger noe bak.

- Hva tenker du om at plakater har blitt fjernet?

- Jeg klarer nesten ikke å tro det. Men jeg prøver alltid å tenke det beste. Hvis noen har gjort det fordi de mener at det ikke er plass til skeiv kjærlighet i det samiske samfunnet, er det trist.

- Ikke overrasket

Dávvet Bruun-Solbakk fra Tana er prosjektansvarlig for årets Sápmi Pride festival som arrangeres 25. til 28. august. Han forteller at det i tillegg til at plakatene forsvinner, i Tana har vært et tilfelle der noen har klipt ut paret som kysser på plakaten.

Bruun-Solbakk syns ikke det er spesielt overraskende at plakatene provoserer.

- Jeg er ikke så veldig overrasket. Det er ikke sikkert at noen har ment noe vondt. Det kan være vanlig hærverk, sier Bruun-Solbakk, som mener at klippinga likevel framstår som en slags beskjed.

- Bedre nå enn før

Han forteller at det ikke alltid er like lett å være skeiv og samisk. En av årsakene tror han kan være fornorskingspolitikken, og at bare det å være samisk er en utfordring for mange.

- Det er definitivt mer utfordrende å være samisk og skeiv, enn det å være norsk og skeiv. Mange samer er sterkt knyttet til kristendom (læstadianisme), og den tradisjonelle mannsrollen står veldig sterkt, som følge av for eksempel reindrift, sier han.

Men han mener det er enklere nå enn tidligere, og at det er vanskelig å skille mellom hva som er den samiske motstanden mot homofili og hva som bare er «bygdesamfunnet».

- Det er mange gode tiltak som er iverksatt, og vi blir flere og flere skeive samer, og vi har et miljø som vi finner styrke i.