Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samisk film uten et reinsdyr

TROMSØ (Dagbladet): Fra Kautokeino kommer en ny spillefilm som definitivt ikke vil bli brukt som turistreklame for sameland. - Tvert imot. Når filmen er ferdig, bør vi nok helst stikke av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier manusforfatter og regissør Lars Göran Petterson og produsent Nils Thomas Utsi, som har tent ild både i Norsk Filmfond og Lars von Triers selskap Zentropa med sitt filmmanus «Bazo». Tittelen er kallenavnet til filmens hovedperson, som egentlig heter Emil og bor i Tornedalen i Sverige.

- Bazo betyr «den som kommer litt etter» eller «er litt treg», og har hengt ved Emil siden skoledagene, sier Petterson og Utsi.

- Et passende kallenavn?

- Det kan man nok si, ja.

Arver Mercedes

Emils bror driver gravemaskinfirma i Kautokeino, men dør i en arbeidsulykke ved filmens start. Emil må reise nordover for å ordne opp i hans etterlatenskaper:

- Han arver brorens Mercedes, hans nye haglgevær og en sønn på sju år som ingen visste fantes, Kevin.

- Unnskyld?

- Kevin. Mora oppkalte ham etter Kevin Costner.

- Hvor er hun nå?

- Forsvunnet. Ingen vet hvor. Kevin har vokst opp hos sin mormor, sier Petterson og Utsi - og det er hva de vil røpe av handlingen.

Fire språk

Filmen skal spilles inn både i Norge, Finland og Sverige og på alle disse språkene, pluss samisk.

- Hvordan vil dere karakterisere filmen?

- Vi forsøkte å finne ut det på veien til Tromsø og endte opp med dramatisk komedie - eller omvendt. I samme sjangeren som «Fargo».

- Og ingen vakre panoreringer av Finnmarksvidda i midnattssol?

- Nei, og ingen reindrift. Vi vil ikke lage noe romantiserende bilde av det samiske miljøet.

Utsi har tidligere produsert filmer for blant andre regissør Paul-Anders Simma, mens Petterson har bakgrunn som produsent i Sveriges Television.

Filmproduksjonen skal i hovedsak skje i Kautokeino i mai eller september.

NY FILM: Hvem som skal spille hovedrollen er ikke avgjort, men at han skal kjøre Mercedes er klart. Lars Göran Petterson (t.v.) og Nils Thomas Utsi skal lage den samiske spillefilmen «Bazo».
Hele Norges coronakart