Samisk magi

Dobbel dose jazz/pop/ elektronika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Finsk-norske Niko Valkeapää fikk en meget fortjent Spellemannpris for 2003 i Åpen klasse for sin selvtitulerte debut. Det er i den vidåpne klassen artister som Valkeapää havner, de som ikke kan settes i en enkelt bås – som verken spiller rock, pop, viser eller jazz, men som mikser og trikser innenfor flere sjangrer.

Av mangel på noe annet kan platene til Valkeapää godt kalles verdensmusikk. Den har noe eksotisk over seg. Her er elementer av både pop, jazz og elektronika – og for første gang joiker også den samiske artisten på plate, riktignok ganske forsiktig, på «Geahcan Du» («I See You»). Dessuten samarbeider han, også for første gang på plate, med den samiske popdronninga (og gjestevokalisten) Mari Boine, på «Gula Sami» («The Saami Anthem») – basert på hennes kanskje mest kjente melodi «Gula Gula» og Isak Sabas gamle tekst til «Samefolkets sang».

Fengende

Kautokeino-bosatte Valkeapääs tredje album er også hans mest ambisiøse. For sikkerhets skyld er det et dobbeltalbum i to deler, «Birrat» og «Birra», hvor sistnevnte ligger nærmest den svevende stilen som kjennetegner hans to første album.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer