Samisk perle

Niko Valkeapää maler igjen sine svevende og bølgende lydbilder på bredt lerret.

CD: Finskfødte Valkeapää, med base i Kautokeino, fikk meget fortjent Spellemannpris i Åpen klasse for fjorårsdebuten «Niko Valkeapää» (sekser i Dagbladet). Han er dessuten politiker, men fikk ikke nok stemmer til å erobre en plass i EU-parlamentet for Finland tidligere i sommer.

Niko er i slekt med den avdøde multikunstneren Nils-Aslak Valkeapaä, som også denne gang har levert en tekst, åpningen «Seajit» («Wings»). Resten av ordene, i en høyst musikalsk samisk språkdrakt, står Niko stort sett selv for, i tillegg til diverse instrumenter.

Georg Buljo har komponert, arrangert og produsert. Han spiller også gitarer, perkusjon og keyboards og står for samples, og utgjør dermed en særs viktig brikke i Nikos spennende univers.

Svevende

Debuten var om mulig enda «stillere» og kanskje noe mer umiddelbar enn oppfølgeren, men Niko fortsetter i samme spor. «Sierra» er fri for joik, men byr på svevende, dvelende og kontemplative, men likevel åpne og nesten overjordiske lydbilder med elektroniske elementer, side om side med bl.a. gitarer, bass, trompet og tradisjonelle og sjeldne instrumenter. Dette, sammen med Nikos myke og flotte sang, gjør musikken til en helt unik verdensmusikalsk miks med elementer av pop og jazz. De færreste av oss vil skjønne hva han synger om, men den myke sangen klinger uansett som et skjørt instrument.

Og det som i utgangspunktet kan virke som monotoni, vokser seg stort og brer seg utover.

Naturmusikk

Sangene har (på engelsk) navn som «Wings» , «Wind» og «Rain» , og «Sierra» framstår da også som et stykke eksperimentell og abstrakt naturmusikk, malt med bred pensel. Aller best er «Satni» («Word»), en lek med bl.a. metallperkusjon som vekker assosiasjoner til buddhistisk-liknende toner og den fengende og vakre «Geassebeaivi» («Summerday»), som åpner med en akustisk gitar som minner om en harpe. Plata er ellers ikke påtrengende tilgjengelig eller fengende, for å si det sånn, men den gode lytter får godt betalt.

Valkeapää spilte på Riddu Riddu sist lørdag og har konserter på Telemarkfestivalen 30.7, Musikkfestuka i Bodø 31.7, Varangerfestivalen 6.8, Målrock på Årdalstangen 13.8 og Grünerdagene i Oslo 14.8.

Plata er i salg fra mandag.