Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samisk TV-galskap mot kultstatus

KARASJOK (Dagbladet): Frekke samer harselerer med samiske maktpersoner, og TV-seere landet over bryter sammen i latter. Men i mange mørke kroker sitter eldre samer og gremmes over ungdommens dårskap og skitne fantasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK 1-serien «Kakaos TV-Sovv» provoserer og sjokkerer, underholder og bryter grenser.

- Joda, bestemor ble sint, medgir idémaker og hovedperson Ole Rune Hætta. Programmet sendes på sein kveldstid hver tirsdag.
Ole Rune Hætta framstår dels som maktsjuk sametingspresident i Hitlers skikkelse, dels som professor Preben Pulk som boltrer seg i samespråkets mange ord for kjønnsorganer samt et utall andre halsbrekkende roller.

Nå tør NRK Sami Radio å drive gjøn med sine egne så innerst i ryggmargen grundig at både samiske og norske seere gir seg ende over.

Smatt bare på disse spørsmålene til beundrede og lovpriste Mari Boine:

«Hva er verst av å gå til tannlege eller være same?»

«Klarer du å si pølse med brød uten å vise smerte eller vonde følelser?»

Sjøl den alvorstunge og ofte så bitre Mari Boine skoggerler.

For Sameland

- Vi er ikke ondskapsfulle, driter ikke ut folk. Er det ikke på tide at også samene ler av seg sjøl? Det gjenspeiler et sterkt samfunn og en levende kultur, mener Ole Rune Hætta.

Programmet er en porsjon Alex Rosén og en del Lille lørdag tilsatt en dæsj vanvittig samisk fantasi.

- Hva slags bakgrunn har du for å skape denne galskapen?

- Jeg har lest to bøker: «Veien til førerkortet» og Aktuell Rapports leserbrev nr. 136, flirer Kautokeino-gutten.
- Du framstår som samefolkets Hitler, mens bilder av kongeparet flimrer over skjermen. Det er sterkt!

- Personen fungerte ikke uten Hitler-likheten. Vi hadde grundige diskusjoner før vi satset på fyren. Han er beinhard og har slagordet «Alt eller ingenting for Sameland».

Sløvt sameliv har vært et omstridt innslag i revyer i Nord-Norge i generasjoner. Samer har protestert og følt seg tråkket på. De ville ha seg frabedt denne elleville harseleringen som alltid spilte på drikkfeldighet, dårlig norsk og de mest stakkarslige egenskaper.

Avansert sjølironi

- Nå morer dere samefolket og andre med ironi sterkere enn noen har prestert før?

- Revy-Norge har kjørt på samen som sjangler over scenen med spritflaska og utstøter et par gurglelyder. Så flirer publikum. Det blir for billig. Vi gjør det da litt mer avansert, mener Ole Rune Hætta.

Programmet med det faste innslaget «Pisspreik 98» åpnet ved at kringkastingssjef Einar Førde kjeppjaget noen demonstrerende samer som slo opp sin lavvo foran Marienlyst. Siden har Hætta og hans medspillere holdt til i en kald garasje i Karasjok.

- Det er underholdning med trøkk i. Min bestemor reagerte på mange stygge ord, men ellers får vi god kritikk, forteller Ole Rune Hætta, og hvisker at han egentlig leser andre og langt flere bøker enn de to tidligere nevnte.

I Karasjok fortelles det at tenåringer trygler sine foreldre om å få sitte oppe til midnatt hver tirsdag, først da blir skjermen mørk etter ukas episode av «Kakaos TV-Sovv».

Same-TV: Ole Rune Hætta

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!