Samlaget ber Horn stanse bokhandelkjøp

Småforlag er bekymret over forlagsgigantene Aschehoug og Gyldendals eierandeler i bokhandlerkjeder. Konkurransetilsynet vurderer å stanse oppkjøpene.

Forlagssjef i Samlaget, Audun Heskestad, har skrevet et brev til kulturminister Ellen Horn hvor han ber statsråden om snarest å rydde opp i bokbransjen, og å sluttføre arbeidet med en lov om fastpris på bøker.

Heskestads store skrekk er at de to gigantaktørene i bransjen skal diktere prisnivået og gjøre gjennomslagskraften vanskelig for mindre forlag. - Bransjeavtalen kan vanskelig fungere slik den skal når Gyldendal og Aschehoug dominerer markedet, sier han til Aftenposten.

Vil hindre monopol

Aschehoug gikk for noen uker siden sammen med Lauritzen Bokhandel for å danne landets største bokkjede. Samtidig har Gyldendal en eierandel i kjeden Libris på 40 %. Forlagene eier også Forlagssentralen, som står for store deler av distribusjonen av norske bøker.

Konkurransetilsynet vurderer å sette en stopper for Aschehoug og Gyldendals økende eierandeler i bokhandlene. - Tilsynet er på vakt mot monopoltendenser, sier avdelingsdirektør Morten Berg til NRK Kulturnytt.

Høyre vil avskaffe avtalen

I går uttalte Høyres kulturpolitiske talsmann Trond Helleland til NRK at bokbransjeavtalen burde avskaffes fordi storforlagenes monopolliknende posisjon tar vekk det kulturpolitiske grunnlaget for en slik avtale.

Bransjeavtalen regulerer konkurranseforholdet mellom forlag og bokhandlere, og skal sikre at tilgangen til bøker og prisen er lik over hele landet.