Samlebok

Å samle bøker er en lidenskap for enkelte. Mange av dem vil du kunne påtreffe førstkommende onsdag. Da arrangerer J.W. Cappelens Antikvariat høstauksjon. Attraksjonen er en vakker utgave av Knut Hamsuns debutroman «Den Gaadefulde - En Kjærlighedshistorie fra Nordland». Utropspris: 150 000 kroner, for dette største klenodiet i en samling som også byr på attraktive Bjørnson- og Ibsen-utgaver.

150 000 KRONER

er likevel

bare blåbær i den fortellingen som sto gjengitt i den danske avisa Politiken nylig. Den handler om boksamleren Bjarne Saxhof, som døde i fjor, 51 år gammel. Denne eksentriske mangemillionæren har i årevis rystet bokmarkedet særlig

i Norden, men også i verden

for øvrig med sin ukuelige vilje til å komme i besittelse av

attraktive bøker; fantastiske klenodier fra trykkekunstens barndom, ei bok med originaltegninger av Picasso, Chagalls Bibel, en signert utgave av Walt Whitmans «Leaves of Grass», førsteutgaven av Thomas Moores «Utopia»; bare toppen av det rene isfjell av bøker, som kan innbringe flere hundre tusen kroner hver når de nå er lagt ut på auksjon av Bruun-Rasmussens antikvariat.

SAXHOF VAR BESATT

av bøker helt fra barnsbein av. Men da han seint på 1990-tallet arvet rundt 500 millioner kroner etter en onkel, gikk han amok. Ingen kunne overby ham. Penger spilte ingen rolle. Han tok fly til New York ens ærend for å by

på bøker. En arrogant antikvariathandler som en gang hadde fornærmet Saxhof grundig, opplevde plutselig at Saxhof kjøpte hele butikken hans - med rubbel og bit. Selv så Saxhof ut som en lasaron, loslitt, bisk og uforsonlig. Hans legendariske boksamling fylte opp en enorm villa på den fornemme Strandvejen i København. Men bøkene kunne Saxhof ikke ta med seg da han forlot kloden for godt etter et juleselskap i Lucerne i Sveits. Eksperter anslår at det åndfulle, men akk så jordiske godset er verdt ca. 200 millioner kroner.

«DEN GAADEFULDE»

ville ikke vært noe problem for Saxhof. Men skulle jeg selv valgt, ville jeg foretrukket et annet klenodium: et signert eksemplar av Hans Jægers «Anarkiets Bibel», med et skrekkinnjagende cover av Henrik Lund der tittelen ser ut som om den er smurt utover siden med det rødeste blod. 10 000 kroner. Pytt, pytt.