Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samleiet som aldri kommer

Paranormal romantikk av det svulstige slaget.

OVER THE TOP: Spenning og romantisk melodrama kombineres i Alyson Noëls bestselgende ungdomsserie.
Foto: LARS EIVIND BONES / Dagbladet
OVER THE TOP: Spenning og romantisk melodrama kombineres i Alyson Noëls bestselgende ungdomsserie. Foto: LARS EIVIND BONES / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Blodsugere, trollmenn og andre dimensjoner - serier om det overnaturlige selger som aldri før.

Bak siste braksuksess står amerikanske Alyson Noël. Hennes to bøker om Ever Bloom og de udødelige skled rett inn på New York Times bestselgerliste. Spørsmålet er hvorfor?

Gjenbruk
Gjenbruk er gjenkjennelse, har Noël kanskje tenkt:

Vi møter en hovedperson med arr under luggen, et prøvet vennetriangel, skikkelser med sans for røde drikker og slemminger med skumle slangetatoveringer.

image: Samleiet som aldri kommer

Ever selv er en lett forkledd Nancy Drew. Blond, vakker, prektig, med snerten bil og følelsesmessige savn. Etter ulykken som drepte familien hennes, har sekstenåringen fått nye evner. Hun ser folks aura, hører tanker og får bilder av menneskers liv ved berøring.

Inntrykkene sliter henne nesten ut. Så dukker Damen opp. Han er mystisk og skjønn, og uten aura. Slik de døde er.  

Runddans
Første bok er tidvis spennende. Er Damen ridder eller djevel? Det fungerer også bra at Noël forankrer plottet i den kjente ungdomstilværelsen, med rivaliseringer og forelskelser i skolemiljøet. Klikken til Ever er ikke uten sjarm.

Mer problematisk blir serien med bok to. Lykken mellom Ever og Damen varer ikke lenge.

Vi ser kjapt hvilken runddans som venter: Ny iskald person dukker opp, vennene manipuleres på nytt og Ever kjemper igjen mot den onde.  

Hva hjertet begjærer
En hang til melodrama skjemmer bøkene.

Noël er ikke redd for å gå over toppen, med hjerteskjærende oppbrudd, ridetur på hvit hingst i paradis, tulipanbelagte parkeringsplasser osv.

Antakelig er bøkene blitt en suksess fordi de forteller om den fullkomne og umulige kjærligheten. Det skapes stadig nye hindringer for de to unge elskende, og Ever og Damens seksuelle forening - som Noël lokker med - utsettes like stadig. Den spenningen utløses neppe før sjette og siste bind.

image: Samleiet som aldri kommer

Les også intervju med forfatteren her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!