Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samler Norges mest vanvittige plakater

«Spis 2 personer, betal for 1», som det står i boka «Den som fiser i heisen må dø».

(Dagbladet): - Engasjementet ble jo helt enormt. Alle har enten ledd av en slik lapp, eller skrevet en selv, sier komiker Terje Sporsem om responsen da han og kollega David Batra ba nordmenn sende inn bilder av de morsomste skiltene og lappene de hadde observert.

Nordmenn har sendt inn skilt, plakater og lapper med uforståelige, rasende eller mildt sagt eksentriske budskap i det offentlige rom til de to komikerne.

Resultatet har blitt boka «Den som fiser i heisen må dø», med tittel fra en lapp som ble funnet i en heis i Sverige. Svenske David Batra har tidligere gitt ut to bøker om nettopp lappene svenskene henger opp til hverandre, både de underfundige og de rent ut truende.

Bilder fra boka kan du nyte i bildeserien øverst i artikkelen, gjengitt med tillatelse fra forlaget.

Overrasket - Det overrasker meg hvor mange slike lapper som fremdeles henges opp i et teknologisamfunn som vårt. Men det å kunne signere med «sint nabo» gir vel fremdeles en annen type utløp enn å skrive på borettslagets Facebook-gruppe. Dette er det lille lufterommet vi har, der vi fremdeles kan være anonyme, sier Sporsem.

Han har flere personlige favoritter blant lappene som har fått plass i boka.

- Jeg er glad i den fra en dame som rett ut truer med å kjøre over naboens sønn fordi hun mener hunden hennes nesten ble påkjørt. Og så er det noen lapper som viser at vi lever i et overforklaringssamfunn: Jeg fant et skilt på et hotell i Trondheim som presiserte at laks inneholder fisk. Jeg vet ikke helt om det tyder på at vi er på rett vei, sier Sporsem.

Aggressive svensker Boka inneholder også noen «höjdare» fra David Batras svenske utgivelser, opplyser Sporsem.

- Svenskene er kanskje hakket mer aggressive enn oss, men først og fremst ble David overrasket over hvor mye som var likt.

Men én arena skiller seg ut på aggresjonsfronten.

FISER I HEISEN: Terje Sporsem og David Batra står bak «Den som fiser i heisen må dø». Foto: Svein Finneide
FISER I HEISEN: Terje Sporsem og David Batra står bak «Den som fiser i heisen må dø». Foto: Svein Finneide Vis mer

- Jeg tror at sånne felles vaskekjellere er et mer utbredt fenomen i Sverige, og der henges det altså opp ekstremt med aggresjon, sier Sporsem.

Noen lapper er også rett og slett for drøye til å publisere.

- Vi sitter på en del grafiske lapper der naboer klager høylydt over nøyaktig hva de har hørt i nabolaget og lignende. De får spares til en eventuell «late night»-utgave, avslutter Terje Sporsem, som nå legger ut på signeringsturné for boka.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media