Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samler på Hamsun-sitat

HAMARØY (Dagbladet): Knut Hamsun skriblet ned gode formuleringer på små lapper før han puttet dem inn i noen av verdens høyest elskede romaner. Nå har Nils Magne Knutsen finlest forfatterens bøker for å spore opp de språklige lykketreffene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

350 Hamsun-sitater er samlet i boka «Ord av Hamsun», som kommer denne uka.

- Lista for å snike seg inn i samlingen ligger høyt. Det er omtrent umulig å velge mellom Hamsuns finstemte setningskonstruksjoner, sier Nils Magne Knutsen, 1. amanuensis ved Universitetet i Oslo og leder av Hamsunselskapet, som er med på å arrangere Hamsundagene.

Han har delt inn sitatene etter tema som kjærlighet, sjalusi, kvinner, andre diktere og der Hamsun sier noe om seg selv.

- Er dette en bok man bør pugge for å kunne briljere i selskapslivet?

- Den er mest en slags appetittvekker til Hamsuns verk. Jeg håper at de som har lest lite av Hamsun, får lyst til å lese mer.

Knutsen mener derimot at boka egner seg utmerket til å stjele kjærlighetssitater til passende anledninger.

- Ingen beskriver kjærligheten så godt som Hamsun, i for eksempel romanen «Victoria»:

«Og kjærligheten blev verdens ophav og verdens hersker, men alle dens veier er fulle av blomster og blod, blomster og blod».