Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samler stjerner for Sandbeck

I dag runder viselegenden Vidar Sandbeck 85 år. Han har inspirert ei lang rekke norske artister. Nå takker de ham med en CD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom S. Lund ville hedre en av sin barndoms store helter og musikalske inspiratorer. Så han kontaktet musikerkolleger med ideen sin. Men først kontaktet han Vidar Sandbeck og Sandbeckstiftelsen. Han fikk tilgang til 300- 400 sanger, radioopptak og upublisert materiale fra Sandbecks kolossale produksjon.

- Jeg fikk full tillit og tillatelse til å lage nye arrangementer av sangene, forteller Lund.

- Jeg vokste opp på Jømna, ikke langt fra Rena, og hjemme hos oss var Sandbeck den største. Slikt blir man preget av.

«Pengegaloppen»

Det var i 1958 Vidar Sandbeck fikk sitt kommersielle gjennombrudd med «Pengegaloppen». En av flere Sandbeck-sanger som har fått evig liv.

Tom Lund mente Øystein Sunde kunne framføre den nye versjonen av «Pengegaloppen» à la «Jaktprat». Sunde tok utfordringen på strak arm.

- Med stor glede! Nettopp «Pengegaloppen» og flere Sandbeck-viser var en av grunnene til at jeg begynte å interessere meg for viser og tekster. Sandbeck, Kjell Aukrust, Torbjørn Egner og Anne-Cath. Vestly var min barndoms viktigste påvirkere. Jeg har hatt dem i bagasjen fra jeg var liten, sier Øystein Sunde.

- I den norske populærmusikken var Vidar Sandbeck den første store «singer/songwriter». Skrev sjøl og framførte sjøl.

Mante fram bilder

- Det er et visst slektskap mellom deg og Sandbeck, den lune humoren, tekster som kaller på latter og smil?

- Jo, det er klart sanger som «Bildilla» og «Heksedansen», for eksempel, har påvirket. Rimene satt som skudd, og det fløt så flott. Veldig godt håndverk! Jeg blir litt flau over mine egne rim når jeg tenker på hva han har fått til. Og han var en mester når det gjaldt å mane fram bilder hos lytteren. Men da jeg begynte å spille gitar, var det popmusikken fra England som gjaldt, vedgår Sunde.

Men på slutten av 60-tallet skulle det synges på norsk, og da var det mange som hadde Sandbeck i bagasjen.

- Det har vært en sann fryd å være med på prosjektet, sier Sunde, som gir ut Sandbeck-plata på sitt eget plateselskap Spiner.

Da Tom S. Lund hørte for seg «Menuett i mai» oppå «Tirnanoir», kontaktet han Vamp.

- De var meget samarbeidsvillige. Et artig collage, med Vamps sjøsprøyt og salt hav, koblet med Sandbecks barnåler i skogen, sier Lund.

«Blådansen» ga han til Lillebjørn Nilsen, og «Gartner Gundersen» ble Grethe Kauslands. Aud Ingebjørg fra Katthult skal også bidra. Og hvem andre enn Eldar Vågan kunne gjøre «Bildilla»? «På folkemunne» er blitt heltrøndersk, med Hans Rotmo. Toms eget Trio de Janeiro gjør Østerdalens svar på «The Girl From Ipanema», også kjent som «I et bitte lite miniskjørt».

Magiske øyeblikk

- Vi skal belyse Sandbecks kjente og ukjente sider, vise folk at han er mye mer enn «Pengegaloppen». Jeg tror dette blir en veldig fin markering av Vidar Sandbecks skyggelagte, glemte storhet. Han havnet litt i skyggen da fjernsynet ble dominerende. Han var den største radiostjerna, mener Lund.

Han har også villet vise Sandbecks utvikling fra satirisk skjemtegauk til en mer moden, vemodsfylt visepoet.

Sormuntert

- Når han tar opp lyse, muntre temaer, blir de spent opp på lerretet mot en mørkere bakgrunn. Sorgmuntert og tragikomisk er ord man sitter igjen med etter å ha studert Sandbeck. Jeg har opplevd magiske øyeblikk under innspillingen av plata, og heldigvis har opptaksmaskinen stått på «REC». Vi har det på teip, slutter Tom S. Lund.

HEDRES: «Pengegaloppens» far, Vidar Sandbeck, skal fram i lyset igjen. Nå skal norske musikere hedre ham med ei CD-plate med nyinnspillingerav de gamle klassikerne.