KOMMENTARER

Ukrainsk parlamentsvalg

Samler Ukraina til ett rike

Det har vært to ukrainske revolusjoner i vårt århundre. Den tredje - og virkelige - kan komme nå, og være helt uten vold og demonstrasjoner, skriver Morten Strand.

EN ÅPENBARING: Volodymyr Zelenskyj kan lage en ny revolusjon i Ukraina. Bilde: AFP / NTB Scanpix
EN ÅPENBARING: Volodymyr Zelenskyj kan lage en ny revolusjon i Ukraina. Bilde: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Søndag er det valg til den ukrainske nasjonalforsamlingen, radaen. Valget vil være revolusjonerende på den måten at de etablerte politiske kreftene vil bli feid vekk. Meningsmålinger viser at president Volodymyr Zelenskyjs helt ferske parti Folkets tjener vil få rundt 45 prosent av stemmene. Når rocke-musikeren Slava Vakartsjuk og hans helt nye Stemmepartiet ligger an til å få rundt åtte prosent, så betyr det at den nye nasjonalforsamlingen vil ha langt over 50 prosent av representantene fra helt nye politiske bevegelser. Valget vil både representere et generasjonsskifte, og - forhåpentligvis for Ukraina - en radikal holdningsendring til politikk i radaen. Zelenskyjs viktigste slagord er krig mot korrupsjon.

De pro-russiske kreftene i Opposisjonsplattformen - som i presidentvalg alltid har hatt rundt 50 prosent av stemmene, og i parlamentsvalg rundt 40, vil få rundt 12 prosent av stemmene. Mens partiene til tidligere president Petro Porosjenko, og Ukrainas politiske urokråke, Julia Tymosjenko, ligger an til å få mellom åtte og seks prosent. Velgerne som i alle år lojalt har stemt for pro-russiske krefter vil bli redusert til en skygge av seg selv. Og Tymosjenko, som alltid har hatt en lojal velgerskare på rundt 25 prosent, kaster knapt lenger skygge. Det ligger av til rystende endringer i det parlamentariske landskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer